Editurile care retiparesc manualele nu se inghesuie sa incheie contracte cu ISJ


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul Scolar Suceava a reusit sa încheie contracte cu editurile pentru retiparirea manualelor doar în proportie de 56 la suta. Seful ISJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat marti, în cadrul unei conferinte de presa, ca editurile raspund foarte greu, iar o parte din manualele comandate, respectiv 4 la suta, nu se mai tiparesc. Petru Carcalete a precizat ca le-a transmis editurilor ca institutia va achizitiona manuale de la alte edituri în cazul în care nu onoreaza comanda, astfel ca, daca vineri ISJ avea încheiate contracte cu editurile doar pentru o valoare de 320.000 lei, acum suma contractata este de 503.780 lei.

Anual se retiparesc 10% din manualele existente în învatamântul obligatoriu, necesarul pentru noul an scolar fiind de 248.227, iar Suceava are pentru retiparirea manualelor obligatorii un buget de aproape 900.000 lei, pe care seful ISJ îl considera oricum “total insuficient”.

„Distribuirea manualelor catre scoli se va face proportional cu numarul de elevi, dar, din pacate, nu toti vor avea manuale”, a mentionat Petru Carcalete. Acesta a mai adaugat ca exista o lista cu editurile agreate de MEdCT, iar contractele pot fi încheiate doar cu acestea, de aceea amenintarea cu contractarea altor edituri nu poate fi pusa în practica.  

Reamintim ca potrivit unei adrese trimise pe 23 aprilie la ISJ, MECT precizeaza ca pentru retiparirea unor manuale care se acorda gratuit elevilor, inspectoratele scolare judetene vor trebui, de anul acesta, sa încheie direct contracte cu editurile.

În nota se precizeaza ca aceasta masura a fost luata dupa ce s-a facut un calcul asupra a ce s-a cheltuit anul trecut, pe baza actelor de achizitie, constatându-se ca sumele platite depasesc cu mult bugetul alocat initial de minister.   

Inspectorul general al ISJ Suceava, Petru Carcalete, declara atunci ca acest transfer catre ISJ se încadreaza în descentralizarea pe care o dorim cu totii, „dar constat ca ceea ce nu sunt în stare ei sa faca, ne dau noua”. „Pâna anul trecut, MECT încheia contracte si facea si platile, iar noi primeam manualele prin depozitul de carte al ISJ. Va fi foarte greu sa ne descurcam si sa încheiem acest contract. Este clar ca manualele gratuite pentru clasele obligatorii nu vor fi asigurate în totalitate, ci partial”, a precizat atunci Petru Carcalete.        


Intră acum și în grupul de