Unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ vor fi controlate de inspectorii sanitari începând de săptămâna viitoare. Doar 261 din totalul celor 763 de şcoli şi grădiniţe au autorizaţii sanitare de funcţionare, potrivit datelor DSP Suceava


Intră acum și în grupul de

Inspectorii sanitari suceveni încep de săptămâna viitoare acţiunile de control în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în cabinetele de medicină şcolară din judeţul Suceava.

Inspectorul şef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Dinu Florin Sădean, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că în perioada 12-26 septembrie 2017 vor fi efectuate controale în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în cabinetele de medicină şcolară din judeţul Suceava.

“În cadrul acestor acţiuni se verifică respectarea normelor de igienă în unităţile şcolare pentru educarea şi instruirea copiilor, respectiv condiţiile de microclimat, efectuarea examenelor medicale periodice de către cadrele didactice, efectuarea cursurilor de igienă în cazul persoanelor desemnate să se ocupe cu distribuirea produselor de panificaţie şi lactate oferite copiilor în cadrul programului “Lapte şi corn” pentru elevii claselor I-VIII, dar şi pentru preşcolari din învăţământul de stat şi privat”, a explicat Sădean.

El a spus că vor fi verificate şi cabinetele de medicină şcolară din unităţile de învăţământ preuniversitar privind gestionarea deşeurilor şi respectarea prevederilor legale privind utilizarea produselor biocide.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Bianca Bighiu, a declarat că în evidenţele instituţiei figurează 261 de unităţi de învăţământ preuniversitar care au autorizaţii sanitare de funcţionare, din care 124 sunt din mediul urban şi 137 din mediul rural.

Ea a spus că din totalul celor 261 de unităţi autorizate sanitar, 84 sunt grădiniţe, 124 sunt şcoli, 37 sunt licee, 6 sunt unităţi de învăţământ special, una este şcoală post-liceală şi 9 sunt cluburi ale copiilor.

Bighiu a precizat că în cursul anului 2017 au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare Şcoala şi Grădiniţa din Poiana Negri, în timp ce la Liceul cu Program Sportiv din Suceava au fost autorizate corpuri ale unităţii de învăţământ autorizate sanitar, respectiv sala de sport şi blocul alimentar, iar la Liceul Tehnologic “Ion Nistor” Vicovu de Sus s-au autorizat sanitar două corpuri de clădire şi campusul şcolar.

Ea a menţionat că Grădiniţa din Calafindeşti a fost reautorizată sanitar în acest an în urma finalizării lucrărilor de modernizare a clădirii.

“Din luna septembrie 2016 şi până în luna august 2017, 127 de unităţi de învăţământ din judeţul Suceava au solicitat şi au obţinut avizul DSP pentru accesarea de fonduri europene în vederea modernizării acestora”, a spus Bighiu.

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava a subliniat că din cele 763 de unităţi de învăţământ din judeţ sunt autorizate sanitar 261 arătând că majoritatea unităţilor care nu sunt autorizate sanitar nu dispun de apă potabilă şi de grupuri sanitare în interiorul şcolii.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de