Numeroasele arderi de la groapa de gunoi a Sucevei determina Garda de Mediu sa faca un amplu control


Intră acum și în grupul de

Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Suceava va efectua un amplu control la societatea care gestioneaza groapa de gunoi menajer a municipiului Suceava, Test Prima Suceava, dupa ce în ultima perioada s-au întetit arderile pe platforma. „Nu accept ca institutia noastra sa fie criticata când altii nu îsi fac treaba. Este clar ca la groapa de gunoi a municipiului, administratorul gropii si administratia locala trebuiau sa dispuna masuri mai ferme în sensul prevenirii situatiilor de arderi – incendieri necontrolate a deseurilor cu poluarea aerului si afectarea mediului de viata din zonele învecinate. Garda de mediu a tras numeroase semnale privind o gestionare mai buna a depozitului de deseuri urbane”, a declarat comisarul-sef al Garzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, luni în cadrul unei conferinte de presa.

De altfel, în ultimii doi ani, aceasta institutie a dat societatii Test Prima, pentru arderile necontrolate de la groapa de gunoi, trei sanctiuni cu „avertisment”, doua amenzi a câte 20.000 lei fiecare, o amenda de 100.000 lei ( 1 miliard de lei vechi), urmata de o plângere penala. Plângerea penala si cea din urma amenda au avut la baza nerespectarea masurilor de stopare a arderilor, dupa ce au fost constatate numeroase focare de incendiu care polueaza atmosfera cu fum si noxe, afectând starea de sanatate a populatiei.

„O sanctiune nu mai poate repara prejudiciul adus populatiei din zona. Este deja recunoscut faptul ca, în afara fenomenului de autoaprindere, exista si interese a unor cetateni care în mod intentionat dau foc în vederea recuperarii unor materiale cum ar fi fierul sau cuprul.  S-a constatat ca, de regula, aceste lucruri se întâmpla în zilele de vineri, sâmbata si duminica. Când aceste lucruri se întâmpla în mod repetat, peste limita normalului, administratorul platformei este obligat de lege sa anunte Agentia de Protectie a Mediului si Garda de Mediu. Nu numai ca acest lucru nu s-a întâmplat, dimpotriva, în ultima perioada noi i-am atentionat ca au arderi la groapa”, a afirmat Constantin Harasim.

Pentru ca fenomenul tinde sa se extinda si la alte localitati, Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Suceava va trimite adrese primariilor din judet, prin care va solicita sa se ia masuri de prevenire. „Pot exista autoaprinderi din cauza temperaturilor mari care aprind biogazul rezultat din fermentarea deseurilor, dar si incendieri intentionate”, a precizat seful Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Suceava, adaugând ca luni dimineata a fost informat ca exista arderi la groapa de gunoi de la Marginea si a trimis comisarii sa faca o verificare.

Ajunsi la fata locului, comisarii de mediu suceveni au constatat ca groapa de gunoi ardea înca de la miezul noptii de duminica spre luni, focul nefiind înca stins dimineata. Primaria Marginea a fost sanctionata cu o amenda de 15.000 lei. 


Intră acum și în grupul de