Acasă Actualitate Harșovschi despre scandalul grădiniței din Obcini: S-au folosit de copii împotriva altor...

Harșovschi despre scandalul grădiniței din Obcini: S-au folosit de copii împotriva altor copii. E nevoie de grădiniță cu program prelungit în Obcini, iar soluția este să obținem teren transferat de Guvern sau, în ultimă instanță, să cumpărăm teren


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a declarat în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că în cartierul Obcini este nevoie de o grădiniță cu program prelungit.

El a spus că toți factorii politici și administrativi au fost de acord  că trebuie o grădiniță în cartierul Obcini.

„Eu nu am spus niciodată că trebuie în curtea școlii sau lângă școala nr. 9 ca să îngrămădim lucrurile, ci în cartierul Obcini”, a explicat viceprimarul.



El a arătat că cei care au spus că nu este nevoie pentru că nu e natalitate l-au făcut să verifice datele oficiale și a constatat că în municipiul Suceava se observă o creștere a numărului de copii.

Astfel, în municipiu, potrivit datelor statistice copii cu vârste de la 0 la  4 ani sunt 6400,  copii cu vârste între 5 și 9 ani- 6200, de la 10-14 ani-5200 de copii, ceea ce arată că natalitatea este în creștere.

El a subliniat că în cartierul Obcini e o singură grădiniță de stat care nu primește aviz ISU pentru că se învață în două schimburi, ceea ce arată nevoia unei noi grădinițe în cartier.

Harșovschi a spus că a mers pe teren, inclusiv cu liderii PSD, să fie găsită o locație mai ales că Primăria nu are terenuri în Obcini, cartier construit pe proprietăți ale oamenilor care și le-au revendicat, care sunt proprietari chiar cu teren sub blocuri și că sunt locuri de joacă revendicate.

„Nu am găsit teren. Avem un teren în adiacenta apropiere a Școlii nr. 9. Din parcul de 1500 de mp, 224 de mp erau alocați grădiniței”, a explicat viceprimarul.

El nu a înțeles de ce s-a dat o așa amploare situației.

„ S-au folosit de copii împotriva altor copii”, a spus Harșovschi care și-a exprimat îngrijorarea că au fost aduși copii care să spună că sunt împotriva altor copii ce ar urma să învețe într-o grădiniță.

„Eu înțeleg că e bine să fie într-o altă zonă, dar dacă nu avem?” s-a întrebat viceprimarul care a adăugat că ar trebui ca cei care s-au împotrivit proiectului să vină cu o inițiativă fezabilă și va fi acceptată.

„Să fie terenul municipiului Suceava și pretabil pentru o grădiniță”, a spus viceprimarul care a explicat că soluțiile prezentate până acum sunt „fumigene” cum ar fi un teren retrocedat pe jumătate, sau cu achiziția de teren din zona Metro.

„Eu aș fi de acord și cu cumpărat de teren. Până la urmă trebuie să facem și acest lucru pentru că nu avem locuri în Suceava. Nu pe fugă, nu în pripă”, a spus Harșovschi care a subliniat însă că până în 29 decembrie, termenul limită pe proiectul cu finanțare europeană nu se poate finaliza procedura de cumpărare.

El a amintit proiectul prezentat în urmă cu doi ani cu înființarea unei grădinițe în clădirea APM, dar care a fost respins.

Harșovschi a menționat că ORSA, are teren disponibil pe strada Slătioarei, dar că un transfer poate fi făcut doar de Guvern și crede că cei din PSD ar trebui să facă demersurile pentru ca Guvernul să transfere acest teren.

„Este teren liber, dar nu aparține Primăriei”, a spus Harșovschi făcând referire la terenul ORSA.

El a adăugat că nu se poate cumpăra teren doar că „cineva vrea din zona Metro”.

Harșovschi a spus că soluțiile sunt ca Primăria să caute teren, să fie transferat de la ORSA prin decizie a Guvernului sau să fie cumpărat.

„Trebuie grădiniță în Obcini”, a spus Harșovschi care consideră că varianta optimă este ca terenul să fie transferat de Guvern, iar apoi să fie făcută din fonduri proprii, dacă nu se reușește depunerea proiectului cu fonduri europene.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version