7 copii cu mame plecate in strainatate au ajuns in doua centre de tip familial


Intră acum și în grupul de

Sapte copii neglijati, din doua familii diferite, au ajuns în atentia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava, dupa ce mamele lor au plecat în strainatate.

Purtatorul de cuvânt al DGASPC Suceava, Nicoleta Lenta, precizeaza ca în primul caz institutia a fost sesizata în scris de catre Primaria orasului Dolhasca de situatia de urgenta în care se aflau 4 copii. Acestia traiau într-un mediu nesecurizat, lipsit de supraveghere, în care se consumau frecvent bauturi alcoolice. Mama copiilor este plecata în Italia, lasându-i în grija bunicului patern, care este cunoscut ca frecvent consumator de bauturi alcoolice. Pe lânga acest fapt, la domiciliul acestuia mai traiesc înca 9 persoane. „Desi mama tine legatura cu copiii si le trimite bani, bunicul îi consuma în interes personal (alcool si tigari). Din discutiile purtate cu minorii s-a constatat ca, pe fondul consumului de alcool, acestia sunt abuzati emotional si verbal.

Între parintii copiilor au existat permanent conflicte generate de consumul de alcool al tatalui, care era foarte violent atât fizic, cât si verbal, lovind copiii si pe mama în repetate rânduri. În prezent, mama copiilor a depus plângere pentru divort si pentru încredintarea copiilor.

Deoarece nu au fost identificate rude pâna la gradul IV care sa doreasca sau sa poata avea grija de copii, mama este plecata în strainatate, iar copiii ramân pentru perioade lungi de timp nesupravegheati, nealimentati si neîngrijiti, acestia au fost plasati în regim de urgenta la un centru de tip familial din subordinea DGASPC”, precizeaza Nicoleta Lenta.  

Cel de-al doilea caz a fost sesizat de Primaria din orasul Liteni si priveste situatia a 3 copii ramasi în grija concubinului mamei dupa ce aceasta a plecat la munca în strainatate si nu s-a mai interesat de soarta copiilor. „Mediul familial în care cresc acesti copii este nesecurizat, lipsit de supraveghere, copii sunt slab alimentati, sunt lipsiti de afectiune parinteasca si duc lipsa de îmbracaminte si încaltaminte. Fetita mai mare se ocupa de treburile casnice de când este plecata mama. În plus, concubinul este consumator de bauturi alcoolice.

Ca si în primul caz, nu au fost identificate rude pâna la gradul IV care sa poata si sa vrea sa aiba grija de minori, drept pentru care s-a decis plasamentul în regim de urgenta la o casa de tip familial din subordinea DGASPC”, a mai precizat purtatorul de cuvânt al DGASPC Suceava. 


Intră acum și în grupul de