Gimnastica : China, acuzata de blat de catre un roman


Intră acum și în grupul de

Bela Karoly, antrenorul român care a descoperit-o pe Nadia Comaneci, este convins ca Olimpiada din acest an de la Beijing va semana cu cea din 1980, de la Moscova, în care “s-a furat ca-n codru”.

Actualul tehnician al echipei nationale de gimnastica feminina a Statelor Unite îsi sustine ipoteza cu un singur argument: mentalitatea comunista a gazdelor competitiei. „Sunt sceptic când vine vorba de medalii si de fair-play-ul chinezilor. Grecia a fost, poate, ultima Olimpiada a fair-play-ului din omenire. China nu e departe de mentalitatea sovieticilor. Personal, nu pot uita Jocurile Olimpice din 1980, de la Moscova, atunci când rusii ne-au batut pe necinstite, pe furtisag, ca pe hotii de cai. Americanii casca ochii de fiecare data când le spun ceea ce s-a întâmplat acolo, fiindca ei nu au participat la acea editie. Nu-si dadeau seama ce se poate produce într-o tara cu sistem totalitar comunist. Ca si rusii, chinezii vor face toate presiunile posibile în lume ca sportivii lor sa câstige cât mai multe titluri si ca sa-si demonstreze forta economica. Aceasta Olimpiada va fi un mijloc excelent de propaganda pentru chinezi”, a declarat compatritul nostru.

Bela Karoly a devenit celebru descoperind-o pe Nadia Comaneci, cea mai valoroasa gimnasta a tuturor timpurilor. În 1981, cu ocazia unui turneu demonstrativ din SUA, Karoly si sotia sa, Martha, cea care ocupa în prezent functia de coordonator al lotului olimpic american, au ales sa fuga din lagarul comunist. În prezent, cei doi detin o academie de gimnastica la Waverly, într-un ranch de lânga Houston. „E greu de spus daca voi tine cu România sau cu SUA. Voi tine cu învingatorii. As fi fericit sa vad echipa României cu aspect de luptatoare”, a încheiat Bela Karoly.


Intră acum și în grupul de