Zacaminte de gaze la Cacica, exploatate cu o instalatie de foraj de 6 milioane de euro


Intră acum și în grupul de

Nu de mult, Compania Dafora Medias a inaugurat pe locatia sondei Paltin, din localitatea Cacica, o instalatie de foraj – MR 8000 tip Drillmec, în valoare de aproximativ sase milioane de euro. Instalatia este fabricata în Italia, dupa normele API – stabilite de Institutul American de Petrol, norme care au devenit universal valabile în lumea petrolului, dar si dupa standardele europene. Este o instalatie moderna, cu o capacitate de lucru de 200 de tone. Are în componenta echipamente speciale (pompe triplex, top drive, motoare Caterpillar, sistem de monitorizare si înregistrare a parametrilor, sistem de preparare – tratare – curatire a fluidului de foraj, grupuri electrogene de mare putere), ce vor permite obtinerea de performante în exploatare.

Instalatia poate realiza foraje de pâna la 3.200 de metri pe orice structura petroliera, obtinându-se o reducere cu aproximativ 15% a duratei de transport, a montajului si a forajului în sine, atât la sondele verticale, cât si la cele înclinate.

„Este prima instalatie de acest tip, care lucreaza pentru Romgaz. Personalul de serviciu este redus, doua schimburi, care lucreaza 24 din 24 de ore, câte opt oameni pe fiecare schimb. La o instalatie de foraj normala, româneasca, lucreaza cam 12 oameni pe schimb”, a declarat Puiu Levantin Raducanu – director Operatiuni Internationale Dafora.

Localitatea Cacica a fost aleasa de Romgaz pentru aceasta investitie datorita zacamintelor descoperite în zona, în urma studiilor geologice. Romgaz a solicitat Companiei Dafora Medias amplasarea unei instalatii de foraj moderna, la standarde europene. Costul instalatiei este de aproximativ sase milioane de euro, la care se adauga cheltuielile cu pregatirea profesionala a personalului, în Italia. 


Intră acum și în grupul de