Judetul Suceava, din nou avertizat cu COD GALBEN!

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” Suceava a primit o înstiintare  din partea Administratiei Nationale de Meteorologie Bucuresti si Sistemului de Gospodarire a Apelor, prin care se emite pentru intervalul 24 iulie ora 12,00- 25 iulie aceeasi ora, o ATENTIONARE METEOROLOGICA COD GALBEN, ce vizeaza si 5 judete din regiunea NE, respectiv Suceava, Botosani, Neamt, Iasi si Bacau.

Astfel, începând de joi, 24 iulie, ora 12 pâna vineri, 25 iulie, ora 12, în cea mai mare parte a Moldovei, în Maramures si în nordul si estul Transilvaniei vor fi ploi ce pot avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi local 25…35 l/mp si izolat 50 l/mp. În cursul noptii de miercuri spre joi (23/24 iulie), în zona Carpatilor Meridionali si Occidentali si local în Muntenia, va ploua si se vor mai totaliza cantitati de apa de peste 25 l/mp.

Pe timp de COD GALBEN  exista risc de cresteri de debite si niveluri de ape.

Urmare a acestei atentionari, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” Suceava a întreprins urmatoarele masuri: monitorizarea cu toata atentia evolutia zilnica , cu asigurarea conditiilor necesare pentru a se actiona preventiv si pentru a putea alerta populatia în timp util, în situatia activarii unor factori de risc care pot genera situatii de urgenta; avertizarea populatiei privind producerea inundatiilor în zona de responsabilitate; repartizarea de sarcini de prevenire si protectie pe toti membrii Comitetului Local pentru
Situatii de Urgenta; verificarea mijloacelor si, la nevoie, punerea lor în functiune pentru deblocarea drumurilor si cailor de acces; asigurarea conditiilor pentru accesul ambulantelor, autospecialelor P.S.I. si a altor mijloace de interventie în situatii de urgenta; monitorizarea permanenta a persoanelor cu vârsta înaintata si a persoanelor care locuiesc izolat; folosirea la nevoie a sistemelor de avertizare existente la nivelul unitatii administrativ-teritoriale; verificarea stocurilor de materiale si a mijloacelor de interventie în caz de situatii de urgenta; identificarea spatiilor de cazare a eventualelor persoane ramase blocate în trafic si asigurarea conditiilor de trai.

De asemenea, ISU „Bucovina” Suceava a dispus instituirea serviciului de permanenta la primarie 24 de ore pâna la normalizarea situatiei meteorologice.

ISU Suceava solicita ca orice situatie deosebita generata de fenomenele meteorologice pe teritoriul judetului sa fie anuntata la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Suceava, la telefoanele 524426 sau 214523 si fax. 524432 sau 212723 sau prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112.