Un numar de 787 de persoane mai sunt izolate si acum, dupa viiturile din ultimele zile


Intră acum și în grupul de

Subprefectul de Suceava, Orest Onofrei a prezentat luni, într-o conferinta de presa, un bilant provizoriu al pagubelor înregistrate în urma celor 5 zile în care puhoaiele s-au abatut asupra judetului Suceava. Potrivit lui Onofrei au fost afectate grav un numar de 78 de localitati din totalul celor 114 existente, reprezentând 80 la suta dintre comune, orase si municipii. „Din acest motiv, cred ca aceste inundatii sunt cele mai grave din ultima jumatate de secol, sau chiar mai mult, întrucât nu avem evidente anterioare”, a afirmat adjunctului reprezentantului Guvernului în teritoriu. Revarsarile de ape au prejudiciat 4908 de asezari sucevene, un numar de 5033 de localnici fiind evacuati.  

În prima parte a zilei de luni, mai erau izolate 787 de persoane, din totalul de peste 31.000 câte au fost initial. Viiturile au afectat sau chiar au distrus complet 56 de poduri, 415 podete, 78 de punti pietonale, 58 de obiective economice si 1000 km de drumuri nationale, judetene si comunale.  

În judet au sosit ajutoare de la rezerva de stat, care au constat în 100.000 de litri de apa minerala, zeci de tone de conserve, sute de mii de pâini, 6550 de paturi etc, acestea fiind distribuite, în primul rând, sucevenilor deosebit de pagubiti.  Consiliul Judetean Suceava, agentii economici privati, comitetele locale pentru situatii de urgenta sau alte structuri organizate împart de asemenea alimente si apa minerala populatiei sinistrate.  

Subprefectul de Suceava a aratat ca la Ulma, comuna izolata în totalitate, ajutoarele se distribuie cu elicopterele. O situatie critica întâlnim si la Radauti, municipiu ramas fara apa curenta din cauza nealimentarii cu energie electrica a statiei de pompare. Cu probleme mari se confrunta în continuare sinistratii din localitatile Tibeni, Vicovu de Jos, parte din Vicovu de Sus, Straja, Brodina si Gura Solcii.

Totodata, Orest Onofrei a mai informat ca un numar de 6 comisii formate din reprezentanti ai ISU, Prefecturii, Consiliului Judetean, Inspectoratul în Constructii, Directia Agricola si politisti din fiecare localitate evalueaza, în tot atâtea zone ale judetului, pagubele produse la gospodarii, infrastructura, terenuri agricole si obiective economice.


Intră acum și în grupul de