Medicamentele cumparate pe perioada spitalizarii trebuie decontate, dar reglementarile nu spun de unde se pot lua banii


Intră acum și în grupul de

Bolnavii internati în spital si care au fost obligati sa-si cumpere medicamente, materiale sanitare sau sa faca investigatii paraclinice, pe care trebuiau sa le primeasca gratuit, vor putea cere rambursarea tuturor cheltuielilor, în conditiile impuse de contractul cadru.

Reprezentantii CAS spun ca aceste cheltuieli efectuate de bolnavi ar trebui platite de catre spitale. Acestia precizeaza ca platesc spitalelor tariful pe caz rezolvat, adica toti banii cheltuiti pentru fiecare bolnav pâna la externare, iar daca bolnavul nu primeste medicamente, dar Casa, a decontat cazul rezolvat, atunci spitalele ar trebui sa deconteze banii cheltuiti de pacienti.

În schimb conducerile spitalelor din judet au explicat ca decontarea cheltuielilor facute de bolnavi nu este usor de realizat. O data pentru ca deconturile sunt realizate la pretul de referinta, adica cel mai mic pret si nu au cum sa stie la ce pret cumpara bolnavul un anumit medicament, chiar daca aduc bonul de casa, iar CAS trebuie sa deconteze la pretul de referinta. Conducerile spitalelor cred ca trebuie stabilita metodologia dupa care pot fi realizate deconturile si fondurile din care pot fi luati bani pentru a fi achitata contravaloarea cheltuielilor facute de bolnavi pe durata spitalizarii, pentru ca la controale de verificare a cheltuirii banilor pot aparea probleme.

Altfel spus, este necesara modificarea Contractului Cadru privind acordarea asistentei medicale pe 2008, pentru a preciza modul în care ar putea fi realizate aceste deconturi.

Potrivit unui document publicat recent în Monitorul Oficial de completare a legii privind reforma în domeniul sanatatii, Parlamentul a aprobat introducerea la articolul 218 alineatul 2 a completari la litera d. Potrivit modificarii „bolnavii trebuie sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamente, materiale sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost îndreptatiti fara contributie personala, în conditiile impuse de contractul cadru”. 


Intră acum și în grupul de