PSD Suceava: Plata subvenţiei în avans către Thermonet este imorală, ilegală şi abuzivă. Firma privată Thermonet livrează energie termică mai scumpă cu peste 32lei/Gkal decât ar fi livrat firma municipiului, Transagent


Intră acum și în grupul de

Liderul organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir, a acuzat, marți, conducerea Primăriei Suceava că plătește în avans 4 milioane de lei către Thermonet, o firmă privată, în condițiile în care aceasta nu a realizat investițiile de 5 milioane de euro asumate prin contract, livrează agent termic mai scump cu 32 de lei/Gkal decât ar fi livrat societatea municipiului, Transagent, dar în același timp firme ale Primăriei nu primesc sumele necesare.

Cușnir a spus într-o conferință de presă că o manifestare a incompetenţei şi a ilegalităţii marca PNL, care  şi în acest caz încearcă să dea vină pe PSD pe motiv că nu ar fi de acord cu încălzirea în sistem centralizat, este plata subvenţiei în avans către Thermonet.

El a spus că această plată în avans este „imorală, ilegală şi abuzivă”.

„Nu este moral să ai datorii de 3.5 milioane de lei către TPL (firma Primăriei, care plăteşte penalităţi de 300-400.000 lei/an) sau de peste 7 milioane de lei către ACET pentru servicii prestate deja şi, în schimb, să plăteşti în avans unui alt prestator de servicii, firma privată Thermonet. Nu este legal să plăteşti subvenţii în avans către Thermonet care transportă energia termică pentru că legea ţi-ar fi permis să îi plăteşti în avans doar producătorului, adică lui Bioenergy. Este abuziv să plăteşti în avans către Thermonet suma de 4 milioane de lei atâta timp cât Thermonet nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale de investiţii prevăzute în contractul de furnizare a energiei termice. După ce că Thermonet livrează energie termică mai scumpă cu peste 32lei/Gkal decât ar fi livrat Transagent pentru că, cică, Thermonet va investi 5 milioane de euro în reţele, Ion Lungu şi locotenentul său nu fac nimic pentru a obliga Thermonet să realizeze investiţiile la care s-au angajat prin contractul cu Primăria”, a declarat Dan Ioan Cușnir.

El consideră că acestă pasivitate este penală pentru că după 3 ani investiţiile sunt zero, iar ceea ce fac consilierii locali PNL în noul Cod Penal se numeşte “participaţie improprie”.

„Adică Thermonet nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale faţă de suceveni, dar sucevenii trebuie să îi plătească subvenţia în avans”, a explicat Cușnir.

El a spus că este ciudat modul în care cei de la PNL îşi schimbă declaraţiile şi abordările în funcţie de interesele economice pe care le au, menționând că în noiembrie 2015, liderul liberal sucevean Ioan Bălan arăta că nu crede în soluție prin care sunt plătiți în avans bani publici pentru o promisiune de livrare de servicii din partea unei firme particulare și că el considera că subvenţia trebuie plătită doar la nivelul de decontare a serviciilor şi nu în avans.


Intră acum și în grupul de