O comisie interministeriala evalueaza pagubele produse de inundatii in judet


Intră acum și în grupul de

Comisia interministeriala stabilita prin Hotarâre de Guvern, pentru evaluarea pagubelor produse ca urmare a inundatiilor, condusa de secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Septimiu Buzasu, a sosit vineri la Suceava. Anuntul a fost facut de prefectul judetului, Stefan Alexandru Baisanu, care a informat ca premierul Calin Popescu Tariceanu a fost de asemenea prezent în zona pentru a evalua cum se prezinta situatia în urma inundatiilor.  

Potrivit lui Baisanu, au fost afectate 81 de localitati, dintre care 8 sunt izolate,  un numar de 1682 persoane se afla înca izolate, 7632 de gospodarii sunt inundate, dintre care 87 au fost distruse total, 18.867 ha teren sunt inundate, din care 6.217 ha reprezinta pasuni si fâneturi, mai sunt 7.104 fântâni colmatate, 2 km de drum national si  78,21 km de drumuri judetene afectate, 9,8 km de cale ferata distrusa, 12 linii electrice afectate, precum si  30 stâlpi de medie tensiune rupti.  

Un numar de 379 (151 rezerva) lucratori ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au lucrat ieri la evacuarea apei din beciuri, fântâni, decolmatari curti, gradini, poduri, podete, drumuri în 19 localitati (Brodina, Ulma, Todiresti, Putna, Fratautii Noi, Fratautii Vechi, Vicovu de Jos, Straja, Radauti, Marginea, Tibeni, Dornesti, Falcau, Vicovu de Sus, Sucevita, Galanesti, Arbore, Comanesti, Horodnicul de Jos).  

Inspectoratul Judetean de Politie asigura în continuare masuri de ordine si siguranta publica pe raza localitatilor afectate, precum si asigurarea bunurilor oamenilor, în timp ce jandarmii actioneaza pentru limitarea efectelor inundatiilor, salvarea persoanelor si evacuarea bunurilor materiale , evacuarea mâlului din locuinte si curti, distribuirea de ajutoare catre persoanele sinistrate, asigurarea pazei bunurilor si prevenirea furturilor cu forte si mijloace, transportul comisiei de evaluare a efectelor inundatiilor din judetul Suceava.

ASP Suceava a terminat vaccinarea în 29 din cele 54 de localitati. Astfel, fost vaccinati 1863 copii contra hepatitei A si 2855 adulti antitetanos. Totodata, a început vaccinarea personalului MIRA care lucreaza în zonele afectate de inundatii, fiind alocate 800 doze de vaccin si s-au distribuit materiale pentru dezinfectarea a 3848 fântâni.  

DSVSA Suceava a încheiat actiunea de vaccinare anticarbunoasa (antrax) în localitatile Marginea si Straja. Au fost vaccinate 2890 bovine si 1285 ovine., Actiunea continua însa si în celelalte localitati afectate.

Comisiile de evaluare a pagubelor au realizat 1076 anchete sociale în 30 localitati precum, Bosanci, Udesti, Liteni, Dolhasca, Falticeni, Bunesti, Milisauti, Tibeni, Dornesti, Iaslovat, Pojorâta, C-lung Moldovenesc, Sadova, Fundu Moldovei, Vama, Frasin, Ostra, Todiresti, Comanesti, Botosana, Pârtesti, Cacica, Poeni-Solca, Paltinoasa, Manastirea Humorului, Moldovita, Stulpicani, Vatra Moldovitei, Crucea, Brosteni.

Prefectul Baisanu a mai aratat „ca numerosi parteneri au raspuns solicitarii de a face un efort comun pentru acesti oameni aflati în nevoie”, ajutoarele primite constând în bani, materiale de constructii, îmbracaminte, alimente, etc., si fiind distribuite în functie de necesitatile fiecarei localitati afectate.

Printre cei care au contribuit la ajutorarea populatiei sinistrate se numara Metro Suceava, Selgros Suceava, Fundatia “Salvati copiii”, Primaria Sectorului 4 – Bucuresti, Prefectura Brasov , Prefectura Mures – si Asociatia de Ajutor Maltez în România, Ambasada Azerbaijanului, Ambasada Cehiei, care a donat 5 generatoare de curent electric, Mitall Steel – prin intermediul ministrului Paul Pacuraru, Crucea Rosie, Agentia Nationala Împotriva Traficului de Persoane – Centrul regional Suceava, Prefectura Caras – Severin , 4 Directii Agricole din tara, Exim Bank, Auto Mitric Radauti, SC MOPAN SA Suceava, SC ECUATOR SRL Suceava, Grupul de firme E.ON România, si UNICEF. 


Intră acum și în grupul de