Jocurile Olimpice, Beijing 2008


Intră acum și în grupul de

Barcelona 1992: Rezultate remarcabile obtinute de sportivii români

Barcelona, orasul de resedinta a presedintelui de atunci al Comitetului International Olimpic – Juan Antonio Samaranch – a devenit, pentru 16 zile, centrul sportiv al lumii, prin organizarea editiei din 1992 a Jocurilor Olimpice.

Sportivii români au acumulat 153 de puncte (87 – fetele si 86 baietii), cucerind 18 medalii, din care 4 de aur. Cu acest bilant, delegatia noastra s-a clasat pe locul al XI-lea în clasamentul pe puncte, din 166 de tari participante – si pe locul al XVI-lea în ierarhia pe medalii. Din cele 153 de puncte, mai mult de jumatate au fost aduse de canotaj si gimnastica (40, respectiv 39). Cele 4 medalii de aur au venit tot de la canotaj si gimnastica, câte doua de fiecare, iar singura medalie de argint – de la atletism (Galina Astafei).

O medalie de bronz a fost obtinuta la box, prin Leonard Doroftei, iar sportivii de la kaiac-canoe s-au clasat pe locul al IV-lea, la un pas de medalia de bronz.

Lavinia Milosovici a fost eroina delegatiei noastre, cu cele 4 medalii obtinute, 2 de aur, la sol si sarituri, 1 de argint cu echipa si 1 de bronz la individual compus.

La lupte s-a obtinut 1 medalie de bronz, un loc V si trei locuri VI la greco-romane, precum si un loc IV, la libere. Si halterele au punctat satisfacator, obtinând 1 medalie de bronz si un loc IV.

O alta medalie de bronz si un loc VI au obtinut fetele de la scrima, iar echipa masculina de spada s-a clasat pe locul al XI-lea.

În categoria sporturilor care au adus României înca o medalie de bronz intra si tirul care, prin Sorin Babii, la pistol cu aer comprimat, s-a clasat pe locul al III-lea.

Organizata la 25 de sporturi si 257 de probe, aceasta a XXV-a editie a constituit, din acest punct de vedere, un record. Alte recorduri la JO Barcelona: numarul de sportivi participanti -9368- si cele 815 de medalii decernate.

Atlanta 1996: Centenarul Jocurilor Olimpice moderne

Anul 1996 a constituit o adevarata provocare pentru orasul Atlanta. Este recunoscut faptul ca întrecerile olimpice, organizate de acest oras american, s-au desfasurat pe cele mai moderne baze sportive din lume, cu dotari de exceptie.

Rezultatele obtinute la aceasta editie a JO au evidentiat evolutia fara precedent a performantelor sportive, ca rezultat al noilor tehnologii si metodologii aplicate în procesul de pregatire. Statele mici si necunoscute pâna la JO de la Atlanta au înteles ca, prin sport, se pot evidentia, fiind avantajate de impactul pe care îl are televiziunea asupra publicului.

Un prim record: capacitatea „Satului Olimpic” a fost de 15.000 de locuri, cea mai mare din istoria JO.

România a participat, la Atlanta, cu o delegatie de 168 de sportivi. La finalul întrecerilor, sportivii nostri au ocupat locul al 19-lea în clasamentul pe puncte, al 13-lea în cel pe medalii si al 20-lea în ierarhia alcatuita pe baza medaliilor de aur obtinute.
Canotajul si gimnastica si-au facut din nou datoria: primul, prin cele 2 medalii de aur câstigate gratie fetelor din echipajele de 2 vâsle si 8+1, iar gimnastica printr-o medalie de aur, 4 de argint si 5 de bronz (jumatate din numarul total de medalii câstigate de sportivii români la Atlanta), precum si prin cele 46,5 puncte, adica 43% din totalul punctelor acumulate de întreaga delegatie.
Floreta feminina româneasca a obtinut cel mai bun rezultat din istoria participarii noastre la întrecerile olimpice: Laura Badea – campioana olimpica si medalie de aur, iar echipa s-a clasat pe locul al II-lea, câstigând medalia de argint.

Alergatoarea Gabriela Szabo si gimnastul Marius Urzica au obtinut medaliile de argint, în timp ce boxul a cucerit doua medalii de argint, prin Leonard Doroftei si Marian Simion.

O medalie de bronz, un loc IV si un loc VI au fost obtinute de sportivii de la kaiac-canoe.

Daca luptatorii s-au clasat abia pe locurile VII-XIX, halterele au adus o medalie de bronz, prin Nicu Vlad, si un loc V prin Traian Ciharean.

Sydney 2000: Prezenta surpinzatoare a unor sportivi

Dupa 44 de ani de la Melbourne, îndepartata Australie este din nou gazda Jocurilor Olimpice – ultimele ale acestui mileniu. De aceasta data, onoarea revine orasului Sydney – asezat pe coasta estica a Australiei, capitala Statului New South Wales, renumit port al emisferei sudice.

Daca în 1956 participasera numai 67 de tari, cu 3178 de sportivi, la Sydney s-au prezentat toate cele 199 de tari invitate de catre Comitetul International Olimpic. De asemenea, au fost prezenti de peste trei ori mai multi sportivi – 11.084 – ceea ce demonstreaza înca o data universalitatea si gigantismul Jocurilor Olimpice, progresul înregistrat de sportul mondial, interesul CNO-urilor pentru competitiile olimpice.
La Melbourne, fusesera înscrise 384 de sportive, reprezentând 12% din totalul sportivilor prezenti la jocuri ; acum, la Sydney, numarul sportivelor a fost de 4.254, adica peste 38% din totalul concurentilor. În ultimii 20 de ani, CIO a militat pentru cresterea prezentei sportivelor la JO acceptând, de la o editie la alta, noi sporturi si probe feminine. Astfel, daca la prima editie a JO din 1896, în program nu a fost inclusa nicio proba feminina, în 1920 erau 8 (5% fata de cele masculine); în 1948 – 19 (13,9%); în 1960 – 29 (19,3%); în 1980 – 50 (24,6%); în 1992 – 86 (33,5%); pentru a se ajunge, în anul 2000, la 120 probe feminine (ceea ce înseamna 40%), plus alte 12 mixte – 4%.

Aceasta îmbogatire a programului olimpic, cu noi sporturi si probe, s-a aflat permanent în atentia CIO.

Delegatia României a deplasat la antipozi 156 sportivi (76 barbati si 80 femei), care au concurat la 16 discipline sportive, cucerind 26 de medalii – 11 de aur, 6 de argint si 9 de bronz . Cu un asemenea bilant, la finalul întrecerilor, ei au ocupat locul XI în ierarhia olimpica, performanta care mentine sportul românesc în elita mondiala.

Gimnastica si-a afirmat, înca o data, valoarea incontestabila. La feminin, echipa compusa din Andreea Raducan, Simona Amânar, Maria Olaru si Claudia Presecan s-a clasat pe primul loc, aducând cuvenita medalie de aur. La individual compus, podiumul a fost monopolizat de Andreea Raducan, Simona Amânar si Maria Olaru. De asemenea, fetele noastre au mai dobândit câte o medalie de argint (Andreea Raducan – sarituri si Maria Olaru – bârna) si una de bronz (Simona Amânar – sol). Pentru prima oara în istoria sportului românesc, un gimnast devine campion olimpic: Marius Urzica a intrat în posesia medaliei de aur, dupa o evolutie exceptionala din proba de cal cu mânere.

Confirmându-si valoarea internationala, canotajul a adus delegatiei românesti înca trei medalii de aur, prin echipajele Georgeta Damian – Doina Ignat (2 rame) si Angela Alupei – Constanta Burcica (2 vâsle), carora li s-a alaturat echipajul de 8+1 (Georgeta Damian, Doina Ignat, Veronica Cochelea, Liliana Gafencu, Magda Dumitrache, Viorica Susanu, Ioana Olteanu, Elena Georgescu si Elisabeta Lipa – aceasta din urma la a cincea participare olimpica).

La înot, tânara Diana Mocanu (15 ani) a uimit pe toata lumea, adjudecându-si – în premiera pentru natatia româneasca – primele doua medalii de aur, în probele de 100 si 200 m spate. Succesul a fost completat de Beatrice Câslaru, care a ocupat locul al doilea, intrând în posesia medaliei de argint la 200 m mixt si a medaliei de bronz la 400 m mixt.

Atletele noastre s-au impus prin Gabriela Sazabo (medalie de aur la 5000 m si una de bronz la 1500 m), Violeta Beclea – Szekely (argint la 1500 m) si Lidia Simon (de asemenea, argint în proba de maraton).

Canoea a fost încununata de succes prin medalia de aur câstigata de echipajul Florin Popescu – Mitica Pricop la C – 2 M / 1000 m, precum si prin bronzul dobândit de acelasi echipaj la C – 2 M / 500 m. Kaiacistele Sanda Toma, Mariana Limbau, Andreea Ionita, Elena Radu au cucerit, de asemenea, o medalie de bronz, la proba de K – 4 M / 500 m.

Daca scrima a adus delegatiei noastre un titlu de campion olimpic, prin saberul Mihai Covaliu (plus locul al IV-lea adjudecat de Laura Cârlescu-Badea la floreta), boxul a contribuit la îmbogatirea palmaresului general prin medalia de argint câstigata de Marian Simion si prin cea de bronz, ce i-a revenit fratelui sau, Dorel Simion. În fine, ultimele doua medalii de bronz sunt aduse de tir (Iulian Raicea, la pistol viteza) si judo, prin Simona Richter
Gratie unei comportari remarcabile, olimpicii români care au concurat la Sydney si-au impus valoarea, confirmând si consolidând reputatia de care se bucura sportul românesc în arena internationala.

Atena 2004: Olimpiada a revenit „acasa”

La Jocurile Olimpice de la Atena au participat 10.500 de sportivi si 5.500 de oficiali din 202 tari, în cadrul a 301 evenimente cu medalii si 28 de sporturi diferite.

România a fost reprezentata de 110 sportivi (60 de femei si 50 de barbati), la 87 de probe, cucerind 8 medalii de aur, 5 de argint si una de bronz, locul 14 de natiuni.

Principalul sport care a contribuit la aceasta zestre a fost gimnastica, 4 medalii de aur, urmata de canotaj, 3 de aur, cea de-a opta fiind cucerita la înot.

Atletismul, fata de asteptari, s-a comportat foarte bine, chiar daca nu a adus decât doua medalii de argint si una de bronz, aceasta din urma o veritabila surpriza a Mariei Cioncan.

Cele doua medalii de argint au fost obtinute de atletii Ionela Târlea-Manolache în proba de 400 m garduri (53 sec 38/100) si  
Marian Oprea la triplusalt (17,55 m).

În limitele asteptarilor, boxul a adus un bronz, rezultat bun tinând cont de numarul de pugilisti – 3. Totusi, medalia a fost adusa de Ionut Gheorghe si nu de favoritul Marian Simion.

La calarie, participarea lui Viorel Bubau a fost una simbolica, sportivul si calul „Carnaval” ocupând ultimul loc în probele eliminatorii.

Canotajul a fost unul dintre sporturile „grele” ale românilor, cu medalii maxime în toate probele în care erau asteptate clasari pe podium. Astfel, din 5 probe la care au participat, sportivii nostri s-au clasat pe primul loc în 3, Angela Alupei si Constanta Burcica (2 vâsle categorie usoara), Georgeta Adrunache, Viorica Susanu si Simona Strîmbeschi (2 rame), Aurica Barascu, Rodica Florea, Liliana Gafencu, Elena Gavrilescu, Elena Georgescu, Doina Ignat, Elisabeta Lipa, Ioana Papuc, Camelia Mihalcea, Elena Serban, Viorica Susanu, Simona Strîmbeschi (8+1).

Din nou o participare simbolica, dar într-o proba în care România nu a mai avut reprezentanti la JO a fost ciclismul, reprezentantul României, Ovidiu Tudor Oprea clasându-se pe locul 38  în proba de mountain-bike.

Sportul în care România a fost „regina” la JO de la Atena, dominând autoritar concursul feminin, si cucerind medalii istorice în cel masculin, în care nesansa si arbitrii au facut ca zestrea sa nu fie si mai consistenta, s-a dovedit a fi, conform asteptarilor, gimnastica. La Atena 2004 la gimnastica au fost înscrisi în concurs 12 sportivi – 11 probe, acestia obtinând 4 medalii de aur, 3 de argint si 3 de bronz. Gimnastele române au luat aurul olimpic pe echipe, aur în concursul pe aparate prin Catalina Ponor la bârna, Monica Rosu la sarituri si bronz prin Alexandra Eremia la bârna. Baietii s-au clasat pe locul 3 în concursul pe echipe, asigurându-si astfel bronzul si un loc pe podium, iar în concursul pe aparate Marian Dragulescu a obtinut argintul la sol si bronzul la sarituri, iar Marius Urzica argintul la proba de cal cu mânere.

România a avut reprezentanti si la haltere, însa fara nicio medalie. Un rezultat mai bun a fost obtinut de Marioara Munteanu, care s-a clasat pe locul IV la categoria 53 kg.

Înotul, dupa ce la Sydney 2000, a consemnat primele medalii de aur la JO pentru România (Diana Mocanu), a îmbogatit bilantul cu un aur al Cameliei Potec si un surprinzator bronz (aproape sa fie argint) al lui Razvan Florea.
Cu toate ca se astepta o medalie, din partea Alinei Dumitru, în cele din urma la judo nu s-a câstigat nimic, rezultatele fiind însa onorabile la feminin: Alina Dumitru, locul 5 la cat. 48 kg, Ioana Aluas (cat. 52 kg) locul 7.

Sportul de la care se asteptau mai multe medalii a dezamagit si nu a dus nicio performanta, ratându-se podiumul de doua ori consecutiv. Pentru kaiacul-canoe românesc este o premiera nefericita, dupa mai multe editii consecutive în care s-au câstigat medalii stralucitoare.

Altadata un sport care aducea campioni olimpici si multe medalii pentru România, luptele au devenit doar un sport de participare, cu toate ca existau sperante îndreptatite la medalii pentru Marian Sandu si Eusebiu Diaconu.

Un sport în care România a confirmat zicala „La Olimpiada e important sa participi” au fost sariturile în apa, Ramona Ciobanu reusind doar locul 24 în calificari.

Nici la scrima nu s-au obtinut rezultatele sperate Laura Badea-Cârlescu clasându-se doar pe locul 5 în concursul de floreta, iar
Catalina Gheorghitoaia pe locul 4 în concursul de sabie.

La tir Iulian Raicea s-a clasat doar pe locul 5 în proba de pistol viteza.

La tenis de masa, o participare onorabila a avut doar Adriana Zamfir, cea de-a treia sportiva ca valoare a României, în timp ce Steff si Badescu, principalele jucatoare au pierdut din primul meci.

Chiar daca nu se asteptau la mari performante din partea lor, tenismenii români au lasat un gust amar, pierzând din primul tur la toate cele trei probe.


Intră acum și în grupul de