Armata va interveni pentru refacerea provizorie a infrastructurii distruse de inundatii


Intră acum și în grupul de

Ministrul Apararii Nationale, Theodor Melescanu, a vizitat, vineri, mai multe localitati sucevene afectate de inundatii, ocazie cu care a declarat ca trupe de genisti urmeaza sa intervina pentru refacerea provizorie a infrastructurii distruse de viituri, care implica lucrari de reconstruire a podurilor, podetelor si cailor de acces.

Melescanu a spus într-o conferinta de presa organizata la Suceava ca la aceste inundatii Armata s-a implicat si a raspuns prompt tuturor solicitarilor, aratând ca 1500 de militari s-au implicat direct în actiunile de interventie, iar la Borsa au fost salvate, cu elicoptere 243 de persoane. Totodata, acesta a mai informat ca la MAp s-a deschis un cont pentru colectarea de ajutoare si a subliniat ca a fost impresionat ca printre primii care au raspuns au fost militarii români aflati în teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan.

În urma vizitei efectuate în localitatile Vicovu de Sus, Straja si Ulma, unde inundatiile au afectat infrastructura rutiera, Ministrul Apararii a constatat ca este necesara construirea de poduri provizorii. Un prim astfel de pod, care va permite trafic cu autovehicule cu masa maxima de 40 de tone, va fi construit la Vicovu de Sus pentru a scoate din izolare un catun al comunei. Melescanu a precizat ca o solutie pe termen scurt pentru intrarea în normalitate, o reprezinta lucrarile de deblocare a unor drumuri sau de corectare a albiilor, care vor trebui efectuate de trupele de genisti. Oficialul liberal a tinut sa sublinieze ca pentru a se evita pe viitor situatii de acest gen, este necesar ca amplasarea caselor care urmeaza a fi ridicate sa nu se mai faca în nici un caz în zone inundabile.

Ministrul Apararii a mentionat ca programul de reconstructie a zonei afectate de inundatii, ce va fi facut de Guvern, presupune lucrari importante, ce necesita o mai lunga perioada de timp pentru a fi realizate, iar Armata are posibilitatea sa se implice pentru a solutiona, pe termen scurt, anumite probleme existente în zona. El a spus ca aceasta a trimis deja Guvernului tot disponibilul de materiale, de la îmbracaminte, care este militara, pâna la instrumente necesare în gospodarie, ca lopeti, sape sau târnacoape. Melescanu a mai aratat ca exista si 1500 de locuri de cazare în unitati ale armatei pentru persoanele care nu au unde locui, dar ca a constatat ca sinistratii suceveni au gasit unde sa locuiasca.

Totodata, ministrul a precizat ca un numar de 30 de copii sinistrati suceveni vor beneficia de o vacanta de zece zile pe Litoral, într-o locatie a MAp. „Pâna la începerea scolii, acesti copii sa poata beneficia de o vacanta”, a precizat Melescanu.


Intră acum și în grupul de