Georgia isi va rezolva conflictele pe cale pasnica


Intră acum și în grupul de

Ministrul Apararii Nationale, Theodor Melescanu, a declarat, vineri, într-o conferinta de presa care a avut loc la Suceava, ca Georgia, tara învitata sa adere la NATO, va rezolva pe cale pasnica conflictul actual. „În general, toate tarile candidate la NATO trebuie sa fie constiente de faptul ca Alianta Nord Atlantica, atunci când îsi extinde numarul de membri, doreste sa primeasca în sânul sau state care nu au conflicte cu vecinii lor. Eu cred ca si din acest punct de vedere, al interesului constant si al politicii constante pe care Georgia a avut-o în legatura cu admiterea în NATO, rezolvarea pe cale pasnica, prin negocieri, a acestui conflict si a celorlalte conflicte din zona este în interesul Georgiei si al NATO, dar în interesul stabilitatii si securitatii în zona”, a apreciat Melescanu.

Oficialul liberal a precizat ca, evident, exista zone precum Transnistria, Osetia, Abhazia, unde sunt conflicte înghetate de foarte mult timp si unde, fara nici o îndoiala, în lipsa unor eforturi, de a gasi solutii pasnice, se poate oricând ajunge la derapaje. Ministrul a mai spus ca nu stie care va fi pozitia NATO, dar ca, dupa toate probabilitatile, aceasta situatie va fi examinata. „Nu exclud nici posibilitatea, asa cum s-a mai întâmplat în cazul altor conflicte, a unor anchete pe care le exercite fie NATO fie OSCE”, a aratat Melescanu.

Întrebat despre pozitia României în acest caz, tinând cont ca Georgia este tara invitata sa adere la NATO, ministrul Apararii a aratat ca tara noastra se pronunta, în mod constant pentru rezolvarea prin negocieri, pe cale pasnica, a disputelor. „În principiu, România este una din tarile care crede în mod sincer si actioneaza în mod consecvent pentru rezolvarea tuturor disputelor pe cale pasnica, prin negocieri”, a declarat Melescanu, precizând ca nu considera ca prin actiuni militare pot fi rezolvate unele probleme, chiar daca ele exista. „Sunt dispute evidente, sunt conflicte uneori de durata, altele care au aparut dupa destramarea fostei URSS. Credem ca orice actiune militara nu face decât sa îngreuneze un proces de negocieri si de pace în viitor. Regret acest incident, care vine si pe fondul unei institutii care deja a început sa capete o traditie în zona fostei URSS, asa numita institutie a conflictelor înghetate”, a afirmat ministrul Apararii.


Intră acum și în grupul de