Casele de cultură ale sindicatelor ar putea trece în proprietatea autorităților locale care să le reabiliteze, modernizeze și întrețină, potrivit unui proiect de lege inițiat de senatorul Dan Cadariu

Senatorul PNL de Suceava, Dan Cadariu, a depus un proiectd e lege prin care casele de cultură ale sindicatelor din țară să poată trece în proprietatea administrațiilor locale care să le reabiliteze, modernizeze și întrețină,

Cadariu a anunțat că dacă legea va fi aprobată, cele două case de cultură ale sindicatelor din județul Suceava, respectiv din municipiile Suceava și Câmpulung Moldovenesc vor putea ajunge în proprietatea celor două localități.

„După cum se știe, în prezent, cele două construcții sunt într-o stare avansată de degradare, nefiind renovate sau modernizate niciodată in cei 28 de ani de la Revoluția din 1989.  Din păcate, activitățile culturale care se desfășoară în cele două edificii sunt foarte puține dacă nu chiar inexistente”, arată senatorul.

Potrivit acestuia, multe din spațiile componente sunt închiriate diverselor societăți comerciale și folosite pentru activități comerciale, de alimentație publică, baruri sau discoteci.

 „Acest proiect de lege l-am inițiat după ce am mai încercat și o altă modalitate prin care cele două case de cultură să poată ajunge în administrarea primăriilor din Suceava și din Câmpulung Moldovenesc”, a menționat senatorul care a pus la dispoziția administrațiilor locale un model de contract de asociere propus de către organizațiile sindicale.

El arată că după analizarea contractelor de asociere de specialiștii celor două primării s-a ajuns la concluzia că acest contract prevedea prea multe obligații ale primăriilor și prea puține drepturi în ceea ce privește exploatarea și folosirea lăcașelor culturale.

Legea propusă reglementează posibilitatea preluării în domeniul public al statului a bunurilor imobile reprezentând casele de cultură a sindicatelor aflate în proprietatea organizațiilor sindicale, în mai multe etape.

Astfel, la solicitarea Guvernului, cu asentimentul organelor de conducere ale organizațiilor sindicale, casele de cultură a sindicatelor trec în domeniul public al statului.

Ulterior, aceste imobile vor fi transmise în proprietatea publică a unităților administrativ teritoriale unde sunt situate, prin Hotărâre de Guvern.

Concomitent, organizațiile sindicale care au în proprietate casele de cultură primesc în compensare bunuri imobile aflate în proprietatea privată a statului.

„Din punct de vedere tehnic modalitatea de compensare a imobilelor se va stabili prin normele metodologice de aplicare a legii, aprobate prin Hotărâre de a Guvern”, a explicat Dan Cadariu.

loading...