Ambasadorul Federației Ruse a anunțat la Suceava că, în ciuda încetării dialogului politic, schimburile comerciale dintre Rusia și România au intrat pe un curs pozitiv după o lungă perioadă de stagnare


Intră acum și în grupul de

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a declarat, joi, la un seminar economic organizat la Suceava că din păcate, în ultima perioadă a observat o încetare a dialogului, a dezvoltării relațiilor bilaterale, mai ales în ceea ce privește relațiile economice.

„Astăzi am o veste bună. Schimburile comerciale între țările noastre, după o perioadă lungă de scădere și de stagnare, anul acesta a plecat pe un trend pozitiv”, a spus diplomatul rus.

El arătat că partea obiectivă a relațiilor bilaterale, respectiv partea economică, a reușit să găsească o soluție de colaborare, o soluție de dezvoltare.

„Federația Rusă întotdeauna a dorit o dezvoltare pragmatică o dezvoltare corectă, reciproc avantajoasă  a relațiilor cu România”, a spus Kuzmin.

El a arătat că având în vedere că cele două țări vecine au o relație istorică destul de mare și destul de lungă, consideră că ar trebui să fie făcut mai mult pentru această relație.

„Avem un element destul de important în dezvoltarea relațiilor noastre economice: Federația Rusă este un furnizor de produse energetice și de materie primă pe piața română, iar România este un furnizor de mașini și echipamente în Federația Rusă”, a spus diplomatul rus.

El a arătat că cei din România susțin că țara a fost industrializată forțat, iar rezultatele se văd până astăzi.

„Sancțiunile economice au fost adoptate de Occident împotriva Rusiei. Din punct de vedere internațional această decizie este ilegală și nu se pot numi sancțiuni pentru că pot fi adoptate doar de ONU împotriva țărilor care, într-adevăr prezintă un pericol în ce privește securitatea internațională, iar nici până astăzi ONU nu a aprobat o rezoluție privind aceste sancțiuni”, a spus ambasadorul rus.

El a mai arătat că Rusia nu putea să fie indiferentă la sancțiunile la care a fost supusă și la încălcarea drepturilor sale comerciale și a adoptat sancțiuni la rândul său împotriva țărilor care s-au alăturat sancțiunilor occidentale.

„Chiar și așa au rămas multe segmente unde relațiile economice se pot dezvolta, unde cooperararea economică poate continua și să fie avantajoasă și să aducă profit”, a spus ambasadorul.

El a mai declarat că nu de puține ori a auzit, în România, că oamenii de afaceri se plâng de aceste sancțiuni deoarece îi împiedică să se dezvolte afacerile în Federația Rusă, iar locul lor este luat de alte țări din UE cum ar fi Germania, Franța, Italia, Ungaria, Cehia sau Slovacia.

„Sunt țări care continuă să dezvolte relații economice cu Federația Rusă, iar acest lucru nu este întâmplător. Noi nu vedem de ce ar trebui să adoptăm astfel de reglementări care să ne afecteze dezvoltarea economică și suntem toți membri ai Organizației Mondiale a Comerțului”, a spus ambasadorul.

El consideră că există perspective mari de dezvoltare a relațiilor româno-ruse.

„Eu sunt om politic. Nu pot să vă spun exact unde să vă dezvoltați aceste afaceri, dar creșterea comercială din acest moment este pe un trend pozitiv”, a menționat Kuzmin care a subliniat că Federația Rusă nu se confruntă cu un deficit de produse în ciuda sancțiunilor internaționale.


Intră acum și în grupul de