Acasă Actualitate Jocurile Olimpice – Beijing 2008 » Gimnastica: Sandra Izbasa, aur la sol!

Jocurile Olimpice – Beijing 2008 » Gimnastica: Sandra Izbasa, aur la sol!


Intră acum și în grupul de

Sandra Izbasa a devenit duminica printesa Beijingului! Gimnasta noastra a dat o palma tuturor contestatarilor si cârcotasilor, reusind sa cucereasca medalia de aur în finala probei de sol, dupa o evolutie de-a dreptul senzationala. Românca a pastrat aurul olimpic la sol în România, continuând performanta fantastica realizata de Catalina Ponor, la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004.

Românca a avut un culoar favorabil, fiind repartizata ultima în concurs. Prima a intrat Shawn Johnson, americanca fiind notata cu 15.500 puncte. Punctaj ce a ramas primul si dupa urmatoarele exercitii. Emotiile au crescut odata cu intrarea pe covor a lu FeiZu Cheng. Din pacate pentru ea, chinezoaica, marea favorita a acestei probe, a ratat o pirueta si apoi penultima diagonala, fiind notata cu 14.550. Apoi a venit rândul Nastiei Liukin. Americanca nascuta la Moscova nu a gresit, dar nici nu a excelat, primind 15.425. Cu gratie si exactitate, românca a executat perfect primele doua diagonale si pirueta. Ultimele trei linii acrobatice au fost si ele fara greseala, finalul fiind o diagonala senzationala, care ne-a adus aminte tuturor de Nadia Comaneci. Urmarea  a fost nota 15.650 si Sandra Izbasa a devenit campioana olimpica!  



Atletism: Constantina Tomescu, aur la maraton

Surpriza de nedescris în cursul diminetii de duminica. Delegatia României are o noua fata de aur! Constantina Tomescu a cucerit titlul olimpic la proba de maraton, dupa o cursa de-a dreptul senzationala.

Spre deosebire de strategia ei din ultimele sezoane, atleta noastra nu a început în forta, alergând la asteptare. Astfel, dupa primii cinci kilometri, era doar a 40-a, cu 18:26 minute. Dupa înca cinci kilometri, a reusit sa urce pe pozitia a treia, pentru ca la borna de 15 km sa fie a cincea, cu 53:52 minute. Avea însa sa urmeze o desprindere senzationala! Constantina a iesit din pluton si dusa a fost, trecând prima la 20 de kilometri, pozitie pe care nu avea sa o cedeze pâna la finalul cursei. La jumatatea traseului, sperantele noastre erau cu atât mai mari cu cât pe locul trei se afla o alta românca, Lidia Simon. Din pacate, Lidia a terminat cursa a opta, cu 2:27:51. Din fericire însa, Constantina Tomescu a luat aurul, trecând linia de finis cu 2:26:44. La 22 de secunde de ea, a sosit kenyanca Catherine Ndereba, în timp ce medalia de bronz i-a revenit chinezoaicei Chunxiu Zhou. Cea de-a treia reprezentanta a noastra, Luminita Talpos, a terminat pe locul 18, cu 2:31:41.  

Catonaj: Echipajul de 8+1 a luat bronzul!

Multe sperante s-au legat de finala probei de 8+1 la canotaj. De trei editii ale Jocurilor Olimpice, echipajele noastre au dominat proba. Nu a fost la fel si în 2008. La 500 de metri, româncele erau pe pozitia a treia, la 98 de sutimi de lider, SUA. Pe pozitia a doua erau canadiencele. Dar fetele au marit strocul. Au trecut pe pozitia secunda la 1000 de metri, în urma americancelor la o secunda 38 de sutimi. Era momentul atacului intermediar. Însa americancele rezista…La 1500 de metri, diferenta de doua secunde. Dar aceasta însemna doar o jumatate de barca în plin atac. Au tras tare fetele noastre. Americancele s-au dovedit încapatânate. Finisul a fost dramatic. Prea târziu pentru noi. Si am pierdut si argintul, stabilit la fotofini. Olanda a revenit incredibil! A trebuit sa ne multumim cu bronzul. Poate un pic tristi, poate speram la mai mult, dar este o noua medalie olimpica!

Echipajul României a fost format din Constanta Burcica, Viorica Susanu, Rodica Serban, Eniko Barabas, Simona Musat, Ioana Papuc, Georgeta Andrunache, Doina Ignat si Elena Georgescu. Româncele au reusit un timp de 6:07,25, fiind devansate de echipajul din Olanda (locul secund, cu timpul de 6:07,22) si de cel din SUA (locul întâi, cu 6:05,34).

Handbal: Norvegia-România 24-23

România a disputat meciul decisiv pentru netezirea drumului spre finala la handbal feminin. Miza era uriasa: evitarea Rusiei pâna în finala.

Fetele noastre au început bine partida, dar norvegiencele au profitat de orice greseala si, în minutul 25, nordicele se distantasera la trei goluri, 11-8. La trei minute dupa pauza, norvegiencele se distanteaza la doua goluri, iar Haraldsen apara. La jumatatea reprizei secunde, scandinavele au un gol avans, scor fi 18-17. Gâlca micsoreaza din nou handicapul, 19-18.A mai fost 23-22 pentru norvegience. Meci superb facut de românce, cu un adversar pe masura. Cu doua minute si jumatate înainte de final, 24-23 si eliminare a Ionelei Gâlca. Bese trage de pe semicerc, scoate miraculos Haraldsen. Eliminare si de partea cealalta iar Amariei arunca în bara! Mergem în sferturi, dar riscam sa întâlnim Rusia, în semifinale…

Gimnastica: Marian Dragulescu a cazut cu tot cu medalie…

Speram multe de la finala la sol, unde Marian Dragulescu se anunta ca favorit. Din pacate, gimnastul nostru a ratat evolutia, iar caderea l-a costat enorm. A terminat pe penultimul loc. Marian a trebuit sa se multumeasca doar cu 14,850 puncte. El nu a fost însa singurul care a cazut. Sportivul brazilian Hypolito a ratat chiar la ultima diagonala, dupa un exercitiu foarte bun. Brazilianul nu si-a putut stapâni lacrimile. A obtinut 15,200 puncte. Exercitii dificile, riscuri asumate… Si, din pacate, cazaturi pentru român si sud-american.

Chinezul Zou Kai si-a pastrat însa sângele rece pâna la final si a trecut pe primul loc cu un exercitiu bun si executat corect, pentru care a primit 16.150 puncte. Deja de la al cincilea sportiv, era clar ca Dragulescu nu mai poate prinde podiumul. Conducea asiaticul, urmat de rusul Anton Golotutkov, notat cu 15.725 si de germanul Fabian Hambuechen, 15.650 puncte. Spaniolul Gervasio Deffer a fost cel care a schimbat ierarhia, intercalându-se între chinez si rus, cu 15.775 puncte si aruncându-l pe german de pe podium.  

Pâna la urma, reprezentantul nostru s-a clasat doar pe pozitia a saptea. Dezamagire, dar, din pacate, în sport exista si învingatori, si învinsi. Duminica nu a fost ziua lui Marian…

Atletism: Angela Morosanu, în semifinale la 400 m garduri

Cine a spus ca atletismul românesc este pe patul de moarte se înseala amarnic. Dupa aurul cucerit de Constantina Tomescu la maraton, o alta atleta din tara noastra a avut o evolutie peste asteptari, de aceasta data la 400 de metri garduri. Angela Morosanu a acces duminica în semifinalele probei de 400m garduri, dupa ce a ocupat locul patru în a doua serie preliminara cu 56.07, cel mai bun rezultat personal din acest an.

Primele trei pozitii au fost ocupate de Tasha Danvers (Marea Britanie)-55.19, Anastasia Ott (Rusia)-55.34 si Nickiesha Wilson(Jamaica)-55.75. Din cele patru serii s-au calificat primele trei clasate, plus urmatoarele patru atlete care au înregistrat cel mai bun timp.

Performanta Angelei Morosanu i-a permis atletei noastre calificarea în semifinale cu cel de-al 14-lea timp. Semifinalele sunt programate pentru luni, 18 august.
 
 


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version