Hram cu supa de urechiuse la Biserica armeana Hagigadar


Intră acum și în grupul de

La Biserica armeneasca Hagigadar, înca de sâmbata la primele ore ale diminetii au început pregatirile pentru hramul “Adormirii Maicii Domnului”, una dintre cele patru sarbatori crestine închinate Fecioarei Maria. Edificiul cunoscut si sub numele de Biserica Dorintelor, este amplasat la iesirea din municipiul Suceava spre Falticeni.  
De peste 100 de ani, în duminica din preajma sarbatorii crestine a Adormirii Maicii Domnului, armenii din România si din diaspora, si nu numai, participa la hramul Manastirii Hagigadar din Suceava. Toti vin aici cu credinta ca orice dorinta, pentru care se roaga în aceasta zi, li se va îndeplini, daca vor respecta toate ritualurile.  

Biserica Manastirii Hagigadar a fost construita în secolul XVI de doi frati, negustori armeni. Legenda spune ca lor li s-a aratat Fecioara Maria si le-a cerut sa îi ridice un lacas de rugaciune. Dupa o inscriptie încastrata într-unul din ziduri, ctitorul ar fi fost Dragan Donovak, un bogat negustor armean.  

Dupa un vechi obicei, credinciosii care se roaga pentru împlinirea dorintelor urca în genunchi dealul pe care este amplasata biserica.

În timpul urcusului, aprind lumânari în locuri special amenajate si se roaga pentru împlinirea dorintei. Ajunsi lânga biserica, o înconjoara de trei ori – tot în genunchi. Dupa fiecare ocol, se opresc si se roaga.

Preotul paroh Azad Mandalian conduce pelerinajele la Hagigadar. Acesta este o bucatica din sufletul comunitatii armene pe care o pastoreste de zeci de ani în nordul tarii.

Dupa Sfânta Liturghie, oficiata de un sobor de preoti, urmeaza o agapa crestina numita “hurban”, la care participa toti cei prezenti si unde se servesc mâncaruri specific armenesti. „Supa de urechiuse” – un fel de coltunasi umpluti cu carne, este cel mai apreciat fel, urmat de traditionalul pilaf cu carne de vita.

Trebuie precizat ca hramul este întotdeauna duminica, indiferent în ce zi a saptamânii cade 15 august.  
 


Intră acum și în grupul de