Festivalul Medieval, “o editie incomparabil mai reusita”


Intră acum și în grupul de

Directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinte de presa, ca Festivalul de Arta Medievala “Stefan cel Mare” de la Suceava a avut anul acesta 17102 vizitatori, pe parcursul întregii saptamâni de desfasurare, mult mai multi ca la editiile precedente. Emil Ursu a spus ca  valoarea biletelor de intrare vândute în timpul festivalului, de luni pâna duminica inclusiv, se ridica la 28.840 lei, fiind aproape dubla ca la festivalul de anul trecut. Potrivit datelor centralizate de CMB, dintre vizitatorii prezenti la manifestare care si-au platit biletul de intrare, 2840 au fost adulti, 8740 pensionari, studenti, copii, militari în termen, iar 5522 persoane au intrat gratuit.  

Directorul CMB a apreciat ca a fost “o editie incomparabil mai reusita ca cea de-a doua”, cu toate deficientele constatate pe parcursul desfasurarii festivalului, pe care a tinut sa le mentioneze: “A fost problema parcarii de pe platoul cetatii, care a fost blocata cu o saptamâna înainte de niste TIR-uri si a ramas asa. Desi am facut interventii, nu s-au miscat. Apoi a fost starea vremii, care a însemnat niste schimbari de locatii  pentru unele spectacole, din cauza caldurii, si spectatorii nu au stiut. Trebuie de avut în vedere, pentru la anul, o alta locatie, în partea de sud a cetatii, unde este umbra o mare parte din zi. Pentru anul viitor ne gândim si la o pauza de prânz,  între orele 12-15, atât pentru participanti, dar si pentru public. O alta problema a fost cea a sonorizarilor, au fost nevoie de mai multe în mai multe locatii. Turnirul a beneficiat de sonorizare deficitara, sâmbata si duminica, ceea ce n-a fost placut. În ce priveste curentul electric, pe viitor CJ si Primaria vor trebui sa revizuiasca problema firidelor din zona. Acum este una singura si s-a  întâmplat ca s-au ars sigurantele si am ramas fara curent electric. Ne gândim la amplasarea a înca trei firide, pe platoul cetatii si în Cetate. Si personalul care s-a implicat în festival a fost insuficient, lucru pe care-l vom remedia anul viitor”.

O alta modificare pe care Emil Ursu vrea s-o aduca editiei urmatoare, este programarea paradei participantilor seara, de la ora 21, când circulatia rutiera este mai lejera si public mai numeros. Identificarea unui loc pentru amplasarea unei scene mobile în cetate si gasirea unui partener media central, pentru o promovare extinsa a manifestarii, sunt alte obiective propuse pentru festivalul de anul viitor.  

Directorul CMB a tinut sa multumeasca pentru sprijinul acordat în organizarea manifestarii si derularea  acestuia Consiliului Judetean, Primariei Suceava, Inspectoratului de Politie si de Jandarmi, Politiei Comunitare, ASP si ISU.   

Laude au fost aduse si publicului spectator, “care s-a manifestat absolut civilizat”. “A fost un public minunat care, cu siguranta, merita si mai multe”, a spus Emil Ursu.

Si autoritatile s-au aratat încântate de festival, cu prilejul vernisarii expozitiei “Suceava-620 de ani de atestare documentara”, vicepresedintele CJ Suceava, Vasile Ilie, felicitând CMB pentru reusita festivalului. Totodata, Vasile Ilie a precizat ca se intentioneaza la anul “aducerea din zona europeana a cavalerilor teutoni”, ceea ce ar însemna internationalizarea acestei manifestari. 


Intră acum și în grupul de