Ziua Bucovinei va fi marcată oficial printr-o ședință solemnă a CJ Suceava, dar și cu inaugurarea „Sălii Bucovina” după modernizare. Stareța mănăstirii Voroneț primește Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer, iar cercetătorul Mihai Ceaușu, titlul de cetățean de onoare al județului


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, marți, că din 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, urmează să fie serbat timp de un an Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara.

„Noi vom sărbători Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara din 28 noiembrie tot anul”, a spus Flutur.

El a anunțat că de Ziua Bucovinei, manifestările vor începe de la ora 9:30 la Monumentul Unirii de la intrarea în municipiul Suceava, unde instituțiile publice vor depune jerbe de flori.

Ulterior, la ora 11:00 se va organiza un eveniment de inaugurare a Sălii Bucovina din Consiliul Județean Suceava care a fost reamenajată.

„Această sală a fost modernizată inclusiv cu aparatură pentru vot electronic astfel încât ședințele de plen să fie mai operative”, a spus Flutur.

Tot de Ziua Bucovinei, la ora 11:30, Președinția României va acorda o distincție prezidențială maicii starețe de la mănăstirea Voroneț, maica Irina Pântescu.

Stareța mănăstirii Voroneț a va primi Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer conferit de președintele României, Klaus Iohannis, iar ceremonia va fi organizată în Sala Bucovina, după inaugurarea și sfințirea acestei săli.

La ora 12:00 va fi organizată Ședința Solemnă dedicată Zilei Bucovinei, a Unirii cu Țara.

„Dacă dăm timpul cu 99 de ani în urmă, atunci ora Bucovinei era aceeași cu ora Vienei, așa că la ora 12:00 suntem intrați în anul centenar și vrem să marcăm centenarul la ora 12:00 la Palatul Administrativ de la Suceava într-un mod aparte”, a spus Flutur.

El a menționat că a transmis invitații Președinției României, Guvernului prin Ministerul Culturii, unor reprezentanți de la Chișinău și Alba Iulia, dar că au fost invitați și consilierii județeni, consilierii municipali, parlamentarii de Suceava, primari de Suceava și reprezentanții instituțiilor deconcentrate.

„În această ședință voi avea onoarea să prezint evocarea momentului 28 noiembrie 1918, cu semnificațiile lui”, a spus Flutur.

El a mai spus că în ședință va fi înmânat titlul de cetățean de onoare al județului cercetătorului istoric Mihai Ceaușu.

În aceeași zi, de la ora 14:30 se va organiza o întâlnire cu diaspora pentru prezentarea proiectului cu finanțare europeană Diaspora-Start-up, iar la Biblioteca I.G. Sbiera va fi organizată o sesiune științifică dedicată Zilei Bucovinei.

 


Intră acum și în grupul de