Salvamont Suceava prezintă cinci greșeli făcute de cele trei persoane surprinse de avalanşa din Munţii Călimani în speranța că vor fi înțelese de alpiniști și schiori


Intră acum și în grupul de

Salvamont Suceava a prezentat, luni, cele cinci greșeli făcute de cele trei persoane care au fost surprinse de avalanșa din Munții Călimani unde urmau să ridice un drapel tricolor de Ziua Națională.

Astfel, Salvamont Suceava arată că face aceste precizări în speranţa că alpiniştii, schiorii care practică activităţi hibernale vor avea ceva de învăţat din această tragedie.

Sursa citată arată că în data de 1 Decembrie, în jurul orei 14, trei persoane au fost surprinse de o avalanşă de mari dimensiuni pe culoarul Estic al vârfului Pietrosu din munţii Călimani.

„Cauza principală pentru declanşarea avalanşei a fost factorul uman prin supraîncărcarea suprafeţei pe care se deplasau cei trei (în urcare) în condiţiile în care stratul proaspăt de zăpadă depăşea 30 cm şi era depus peste stratul vechi fără coeziune cu acesta”, precizează Salvamont.

Totodată, se arată că zona în care s-a produs avalanşa este culoar/jgheab/torent/vale de ordinul I, cu o lungime de cca 800m de la 1.700 la 2.000m altitudine, expunere estică cu vegetaţie, în general jnepeniş, dar acoperit de la prima ninsoare și pantă cu înclinaţie medie de 25-30 grade, iar cu o zi înainte a fost ninsoare abundentă cu vânt din vest şi aport de zăpadă pe versanţii estici, cu strat de zăpadă proaspătă neviscolită cel puţin 30 cm peste o crustă de gheaţă.

„Greşelile celor trei:

– Decizia de a pleca în munte pe vreme nefavorabilă (ceaţă, vânt);

– Lipsa echipamentului obligatoriu pe timp de iarnă (kitul de avalanşă);

– Alegerea unei rute periculoase date fiind condiţiile nivo şi meteo;

– Deplasarea printr-o zonă cu risc de avalanşa fără păstrarea distanţei de siguranţă;

– Subestimarea pericolului fiind o zonă cunoscută.

Acestea sunt greşeli clasice pe care le fac majoritatea persoanelor surprinse de avalanşă”, arată Salvamont Suceava.

Sursa citată precizează că a rezultat o avalanşă de mari dimensiuni cu depozit pe o suprafaţă de aproximativ 400m lungime, lăţime ce variază de la 7 m în aval şi până la 25-30 m în amonte cu o grosime de la minim 2m şi care depăşeşte în multe locuri 6 m.

În urma acestei avalanșe au fost trei victime, un supravieţuitor, o persoană decedată şi una dispărută.

„Ne pare rău pentru tragedia produsă. Ne-am fi dorit să studiem doar în statistici despre aceste întâmplări nefericite”, menționează Salvamont Suceava.

Totodată, Salvamont Suceava recomandă celor care practică schi de tură, schi off piste şi free ride, dar şi cei care fac deplasări pe munte pe timp de iarnă la picior să încerce să meargă la diferite workshopuri despre avalanşe, studiul zăpezii şi citirea terenului în vederea deplasării în zone cu risc.

„Este bine de învăţat de la persoane avizate, cu experienţă în freeride şi care au urmat la rândul lor cursuri de perfecţionare recente”, se mai arată în comunicarea Salvamont Suceava.

Totodată, pentru găsirea persoanei dispărute, căutările vor fi reluate când vremea va permite.

„Căutările vor continua conform procedurilor în vigoare de îndată ce vremea ne va permite şi vor fi făcute de profesionişti dotaţi cu kit de avalanşă. Producerea unei noi avalanşe în zona este iminentă”, mai arată Salvamont Suceava.

Suprafaţa în care activează Serviciul Public Salvamont Suceava cuprinde întreg teritoriul judeţului Suceava, cu excepţia zonelor administrative Vatra Dornei, Gura Humorului şi Dorna Arini. În ultimele două arii menţionate, Serviciul Public Salvamont Suceava colaborează cu formaţiile existente şi cu formaţiile de jandarmi montani din tot judeţul.

Serviciul Public Salvamont Suceava acţionează în Obcina Mare, Obcina Feredeului, Obcina Mestecănişului, Obcina Voroneţului, Munţii Suhard, partea aferentă judeţului Suceava a Munţilor Călimani, Munţii Stânişoarei, masivul Rarău, versantul estic al masivului Giumalău, pe pârtiile de la Cârlibaba, reprezentând aproximativ 90% din zona montană a judeţului.


Intră acum și în grupul de