Cursuri suspendate la Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, iar 22 de elevi au ajuns la spital după ce în clădire s-a simțit un miros puternic și înțepător. Poliția face verificări


Intră acum și în grupul de

Cursurile Colegiului Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi au fost suspendate, joi, în urma deciziei Consiliului de Administraţie al unităţii după ce într-un corp de clădire s-a simţit un miros puternic şi înţepător, iar 22 de elevi ai unităţii au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe Pediatrie, cei mai mulţi cu atacuri de panică, nefiind însă necesară internarea lor.

Directorul Colegiului Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi”, profesorul Adrian Nicolae Puiu, a declarat, joi, pentru NewsBucovina, că în jurul orei 7,45 a fost sunat de către profesorul de serviciu din unitate care a anunţat că într-un corp de clădire se simte un “miros puternic şi ciudat” întrebând dacă femeile de serviciu au schimbat substanţele pentru curăţenie, însă nu se întâmplase acest lucru.

Profesorul Adrian Nicolae Puiu a spus că a ajuns imediat în şcoală şi că a mers în clase, iar unii elevi i-au semnalat că simt un miros strident, înecăcios.

“ Am ajuns imediat la şcoală şi am mers prin clase şi unii elevi, eu spre exemplu nu am simţit nimic, dar unii elevi au spus că simt că e un miros strident, înecăcios, că tuşesc şi le lăcrimează ochii”, a explicat Puiu.

El a mai spus că a luat decizia evacuării corpului de clădire şi de aerisire a spaţiilor prin  deschiderea geamurilor şi uşilor, iar elevii au stat până la 8,30 în curtea unităţii, oră la care au revenit în clase, însă, întrucât mirosul persista, elevii au fost din nou evacuaţi din sălile de curs.

Profesorul rădăuţean a mai declarat că a decis să convoace Consiliul de Administraţie al colegiului, după ce a fost anunţat în prealabil Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, dar şi Poliţia şi ISU prin numărul unic de urgenţă 112.

Puiu a precizat că în cadrul Consiliului de Administraţie al Colegiului Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi s-a stabilit suspendarea cursurilor pentru ziua de joi şi recuperarea orelor după un program ce va fi stabilit ulterior.

 “Am convocat Consiliul de Administraţie şi am hotărât, preventiv, să trimitem elevii acasă, pentru că nu ştiam exact ce ar putea fi şi atunci, nefiind specialişti, ne-am temut că ar putea fi cine ştie ce substanţă care să-şi facă efectul ulterior”, a spus Puiu.

El a mai spus că reprezentanţii Poliţiei vor fi prezenţi, vineri, în şcoală pentru continuarea cercetărilor şi vizionarea înregistrărilor de pe camerele video.

“E posibil să fie o glumă din partea vreunui copil, fără să se gândească la consecinţe, însă rămâne să vedem dacă e aşa”, a menţionat profesorul Adrian Nicolae Puiu care a adăugat că în cazul în care se stabileşte că această situaţie a fost determinată de vreun elev, atunci vor fi aplicate sancţiuni, aşa cum prevede Regulamentul şcolar.

Directorul Colegiului Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi”Rădăuţi a precizat că mai mulţi elevi care se simţeau rău şi aveau atacuri de panică au fost transportaţi la Spitalul municipal Rădăuţi, fiind însoţiţi de câţiva profesori, dar niciunul nu a rămas internat în spital.

Profesorul Adrian Nicolae Puiu a menţionat că au fost anunţaţi părinţii acestor elevi.

Inspectorul şcolar general al ISJ Suceava, profesorul Gheorghe Lazăr, a declarat pentru NewsBucovina că situaţia a fost semnalată instituţiei de către conducerea Colegiului Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi arătând că în unitate s-au luat măsuri de evacuare a elevilor şi profesorilor, ulterior, Consiliul de Administraţie al colegiului luând decizia de suspendare a cursurilor pentru ziua de joi, iar orele urmează să fie recuperate.

Lazăr a spus că ISJ Suceava a informat Ministerul Educaţiei Naţionale despre acest incident, iar Poliţia efectuează cercetări pentru a se stabili ce s-a întâmplat.

Managerul Spitalului municipal Rădăuţi, Traian Andronachi, a declarat pentru NewsBucovina că la Compartimentul pentru Primiri Urgenţe Pediatrie s-au prezentat 22 de elevi ai colegiului rădăuţean, cei mai mulţi cu atacuri de panică, dar aceştia nu au fost internaţi în spital.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuţ Epureanu, a declarat, joi, că în acest caz se fac verificări pentru a se stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs evenimentul.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de