“HIV-SIDA, o problemă a comunităţii”-dezbatere organizată la DSP Suceava. Peste 200 de pacienţi cu HIV/SIDA au beneficiat în acest an de tratament. Autorităţile sanitare atrag atenţia că este nevoie de o finanţare mai bună pentru derularea prevenţiei


Intră acum și în grupul de

Elevi, profesori, medici, asistenţi medicali şcolari, dar şi autorităţi sanitare şi reprezentanţi ai Asociaţiei Red Ribbon Fălticeni, au participat joi, la dezbaterea “HIV-SIDA, o problemă a comunităţii”, organizată la sediul DSP Suceava, iar manifestarea, care a adus în atenţie problematica HIV/SIDA, s-a încheiat cu aprinderea unor lumânări în memoria celor care au murit din cauza maladiei.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, joi, că în fiecare an, autorităţile sanitare în parteneriat cu Asociaţia Red Ribbon Fălticeni aduc în atenţie această problematică de sănătate publică şi anume infecţia HIV şi boala SIDA.

Zorescu a spus că în acest an finanţarea a fost suficientă, constantă şi continuă pentru derularea în judeţ a programului naţional de control şi supraveghere a infecţiei HIV, fiind alocate aproximativ 5,9 milioane de lei, iar peste 200 de pacienţi cu HIV-SIDA au beneficiat de tratament cu medicaţie antiretrovirală în cadrul acestui program.

Ea a mai spus că în acest an au fost depistate 21 de cazuri noi de îmbolnăvire, multe fiind diagnosticate în cadrul Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină Suceava, cu prilejul prezentării persoanelor respective la donarea de sânge.

“Avem o colaborare foarte bună cu Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină, respectăm protocoalele de diagnostic, după ce se confirmă infecţia, direcţionăm pacienţii către Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava”, a subliniat Zorescu adăugând că majoritatea cazurilor nou-depistate s-au înregistrat în rândul bărbaţilor.

Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că, din păcate, finanţarea pentru derularea prevenţiei HIV-SIDA este foarte mică, mai puţin de 1 la sută din totalul fondurilor alocate în cadrul programului de control şi supraveghere a infecţiei HIV fiind destinate acestui segment.

“Prevenţia constă în asigurarea gratuită a testării multor categorii de pacienţi, în principal, a gravidelor, în acest an fiind testate peste 4000 de gravide. Acţiunile de educaţie sanitară se derulează în şcoli şi licee din judeţ cu care colaborăm, dar şi acolo apar ceva probleme, mai ales că subiectul educaţiei sexuale sau al informării despre bolile cu transmitere sexuală este un subiect tabu, tratat cu foarte multă reticenţă atât de părinţi, cât şi de şcoli”, a explicat medicul sucevean.

Coordonatorul judeţean al programului naţional de control şi supraveghere a infecţiei HIV, medicul Loredana Corodescu, din cadrul Secţiei de Boli Infecţioase a SJU Suceava, a declarat în cadrul dezbaterii că fondurile alocate au fost suficiente pentru tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu infecţia HIV sau cu boala SIDA arătând că şi complianţa acestor pacienţi este extrem de bună, peste 90 la sută.

“Datorită complianţei foarte bune a pacienţilor, nici infecţiile asociate afecţiunii HIV-SIDA nu sunt frecvente, monitorizarea o facem periodic, pe Secţia de Boli Infecţioase, la trei luni sau la şase luni pacienţii ajung în Clinica de Boli Infecţioase Iaşi pentru evaluare imunologică şi virusologică”, a spus medicul Loredana Corodescu.

Ea a adăugat că în cazul pacientului nou diagnosticat, conform procedurii, pacientul este îndrumat către Clinica de Boli Infecţioase Iaşi, unde, după stabilirea viremiei, se iniţiază o schemă de tratament cu medicamente antiretrovirale.

La rândul său, coordonatorul judeţean al programului naţional de control şi supraveghere a tuberculozei, medicul Mirela Grămadă, a declarat că tuberculoza şi infecţia HIV sunt probleme majore de sănătate publică în lume, arătând că la persoanele infectate cu HIV probabilitatea de a dezvolta tuberculoză este de peste 29 de ori mai mare faţă de populaţia generală.

“HIV-ul favorizează progresia infecţiei cu mycobacterium tuberculosis sau tuberculoza activă, atât la pacienţii recent infectaţi, cât şi la cei care au avut o infecţie latentă. Infecţia HIV creşte numărul pacienţilor cu tuberculoză, prin creşterea transmiterii tuberculozei atât la nivelul comunităţilor, cât şi la nivel nosocomial. În plus, creşte şi riscul de transmitere a tuberculozei multidrog rezistentă, problemă cu care noi ne confruntăm în ultima perioadă”, a mai spus medicul Mirela Grămadă adăugând că trebuie asigurate măsuri eficiente pentru controlul acestei infecţii, astfel încât să se evite creşterea numărului de cazuri de co-infecţie HIV şi TB.

Ea a menţionat că tuberculoza este responsabilă de o treime din decesele în rândul persoanelor infectate cu HIV  subliniind, totodată, importanţa tratării tuberculozei.

Preşedintele Asociaţiei Red Ribbon Fălticeni, singura organizaţie non-guvernamentală din judeţul Suceava care reprezintă persoanele infectate şi afectate de HIV-SIDA, Dorina Vasile, a declarat că în acest an campania la nivel local se desfăşoară cu sprijinul UNOPA, sub sloganul “InspiRED- Inspiră-i pe cei din jurul tău la deschidere, înţelegere, solidaritate!” şi îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV.

Ea a apreciat că finanţarea programului ce vizează tratamentul pacienţilor cu HIV-SIDA a fost bună în acest an, nefiind înregistrate întârzieri în achiziţia medicamentelor antiretrovirale.

Dorina Vasile a spus că Asociaţia Red Ribbon Fălticeni a efectuat în acest an mai multe acţiuni de informare cu privire la prevenirea infecţiei HIV în rândul elevilor de clasa a VII-a şi a VIII-a de la şcoli generale din Preuteşti, Vultureşti şi Fălticeni, dar şi în licee din Suceava, Gura Humorului şi Fălticeni.

“Noi vom continua aceste acţiuni de informare, pentru că e nevoie ca tinerii să fie bine informaţi”, a mai spus Dorina Vasile.

La finalul dezbaterii, participanţii, între care şi elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, au aprins lumânări în memoria celor care au murit din cauza maladiei HIV-SIDA.

Reamintim că Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează, anual, în data de 1 decembrie.(L.B.)


Intră acum și în grupul de