Spitalul Municipal Rădăuți obține o victorie în instanță într-un proces cu Casa de Asigurări de Sănătate. Managerul spitalului, Traian Andronachi: Pentru prima dată în istoria „contemporană” justiția română face dreptate în detrimentul CAS Suceava


Intră acum și în grupul de

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul declarat de Spitalul municipal Rădăuţi şi a trimis cauza spre rejudecare la instanţa de fond, respectiv la Tribunalul Suceava, în dosarul în care unitatea spitalicească rădăuţeană a acţionat în judecată Casa de Asigurări de Sănătate Suceava pentru recuperarea a peste opt milioane de lei, reprezentând servicii medicale efectuate în perioada 2012-2014, peste valoarea contractului-cadru.

“Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul declarat de Spitalul municipal Rădăuţi şi trimite cauza la Tribunalul Suceava pentru refacerea întregii documentaţii, pentru că spitalul are dreptate”, a declarat, vineri, pentru NewsBucovina managerul Spitalului Municipal “Sf. Doctori Damian şi Cosma” Rădăuţi, Traian Andronachi.

Andronachi a spus că Spitalul municipal Rădăuţi a dat în judecată Casa de Asigurări de Sănătate pentru recuperarea unei sume de peste opt milioane de lei reprezentând servicii medicale acordate peste valoarea contractului-cadru încheiat între cele două instituţii şi nedecontate.

 “Suma trebuie recuperată de la CAS ca urmare a unui raport de control efectuat de Corpul de Control al ministrului Sănătăţii din 2015, care stabileşte printre măsuri şi facturarea către CAS”, a precizat Andronachi.

Andronachi a explicat că, în cursul anului 2015, Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a efectuat verificări la Spitalul municipal Rădăuţi în urma cărora a fost întocmit un raport în care sunt stabilite mai multe măsuri de îndeplinit, între acestea numărându-se şi cea legată de faptul că unitatea spitalicească rădăuţeană trebuie să acţioneze în judecată CAS Suceava în cazul în care această instituţie nu doreşte să achite suma de 8,169 milioane de lei, reprezentând servicii medicale acordate peste valoarea de contract.

El a spus că nici la instanţa de fond, Tribunalul Suceava, şi nici la Curtea de Apel Suceava, Spitalul municipal Rădăuţi nu a obţinut o hotărâre favorabilă, iar în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie “a fost admis de principiu recursul” formulat de unitatea rădăuţeană.

“Până la această instanţă, dosarul a fost preluat din mers, la Tribunalul Suceava s-a pierdut, la Curtea de Apel Suceava s-a pierdut, în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a admis de principiu recursul, adică s-a verificat din punct de vedere legislativ dacă recursul este admisibil, o primă victorie. CAS a făcut contestaţie, a pierdut de asemenea contestaţia, iar instanţa a fixat data trecută termen pentru rejudecarea fondului cauzei, reţinând cauza pentru soluţionare. Joi a fost al treilea termen de judecată când,  după ce s-a admis de principiu recursul, trecându-se peste Tribunal şi Curtea de Apel, a mai judecat încă o dată fondul pe motive şi considerente noi, care nu au mai fost învederate în faţa instanţelor de fond şi de apel, şi anume şapte teze noi, între care amintim: Legea Sănătăţii, Legea Spitalelor, Constituţia României, Codul Civil, HG care reglementează activitatea CNAS şi raportul Corpului de control al ministrului Sănătăţii, care prevede că spitalul trebuie să recupereze suma respectivă”, a menţionat Andronachi.

El a precizat că procedura de chemare în instanţă a CAS Suceava pentru recuperarea sumei amintite a fost demarată în anul 2015, moment în care nu se afla la conducerea spitalului rădăuţean.

“Pentru prima dată în istoria „contemporană” justiția română face dreptate în detrimentul CAS Suceava, reparând, mai mult din punct de vedere moral, deocamdată, prejudiciile suferite de spitale vis- a- vis de serviciile prestate de unitățile sanitare cu paturi, peste valoarea contractului – cu alte cuvinte, servicii nedecontate”, a subliniat Andronachi.

El a menţionat că valoarea acestor servicii realizate de unitatea spitalicească rădăuţeană, în perioada 2012-2014, peste contract și nedecontate a fost de 8.169.410 lei, fără penalități.

“În faţa Înaltei Curți, motivarea recursului nostru având ca obiect „daune contractuale” a fost întemeiată pe mai multe considerente legale, începând de la Constituția României, care în art. 34 al. 1 statuează că „dreptul la ocrotirea sănătății este garantat”, în al. 2 că „statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice”;  perspectiva Codului Civil- art. 1766 al. 1 care susține ca furnizorul se obligă să presteze servicii, iar beneficiarul se obligă să plătească prețul lor; perspectiva Legii Spitalelor- 270/2003, care în art. 5 spune că „orice spital are obligația de a acorda primul ajutor…”; a Legii Sănătății- 95/2006, art. 219 al. 2 lit. b și al. 3 lit. c, care arată că obiectivul sistemului de Asigurări de Sănătate este de a asigura protecția asiguraților în mod universal, echitabil și nediscriminatoriu tuturor…etc, iar în subsidiar am solicitat instanței să se autosesizeze cu privire la „dezlegarea unor chestiuni de drept”, care sunt în contradicție. O mare bucurie am avut astăzi, când am constatat că recursul nostru, al Spitalului municipal Rădăuți, a fost admis, iar cauza a fost trimisă spre rejudecare instanței de fond”, a mai spus managerul Spitalului municipal Rădăuţi.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de