Salvamont Suceava a decis suspendarea căutărilor bărbatului suprins de avalanșa din Munții Călimani întrucât zona prezintă risc major de avalanșă

Salvamont Suceava a decis să suspende temporar căutarea celui de-al treilea salvator montan voluntar care a fost surprins de avalanșa din Munții Călimani cu ocazia Zilei Naționale.

O echipă formată din patru salvatori montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamon Suceava, trei salvatori montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Mureș și doi salvatori montani din cadrul Serviciului Salvamont Vatra Dornei mers în zona producerii avalanșei în Masivul Călimani, zona Poiana Izvoarelor – Coada Pietrosului, iar o echipă suport a fost constituită din trei pompieri SMURD din cadrul ISU Bucovina/ zona Vatra Dornei.

Deplasarea salvatorilor montani s-a făcut pe schi de tură până în Poiana Izvoarelor, iar salvatorii montani din Mureș au urcat pe schi de tură până în Coada Pietrosului – zona de declanșare a avalanșei din 1 Decembrie.

Potrivit Salvamont Suceava, fiind prima zi cu vizibilitate bună, s-a reușit vizualizarea întregii zone și s-a constatat că stratul de zăpadă nou în zona depozitului de avalanșă este de circa un metru, iar în zona superioară unde s-au format cornișele de zăpadă, stratul total este de circa 2metri.

„Pe toate jgheaburile din care a curs zăpada în data de 01.XII.2017 s-a depus un nou strat de zăpadă cu risc mare de producere a unei noi avalanșe. Acest lucru s-a dedus din studiul stratului de zăpadă efectuat de echipa de salvatori montani din județul Mureș în zona de cornișă. În urma studiului au constatat că stratul de zăpadă măsoară aproximativ 2m din care cca 1,5 m stabilizat, iar stratul superior de 50 cm este instabil – existând riscul producerii unei avalanșe spontane”, precizează sursa citată.

Totodată, s-a constatat că depozitul de zăpadă rezultat din avalanșă nu este înghețat în profunzime, dar are o crustă de gheață la contactul dintre acest depozit și stratul de zăpadă nou depus.

„Ținând cont de constatările de la fața locului și evoluția vremii, considerăm că zona prerzintă un risc major de avalanșă, drept care am hotărât stoparea temporară a căutărilor și monitorizarea zonei”, precizează Salvamont Suceava.

Doi bărbaţi şi o femeie, au fost surprinşi de 1 Decembrie de o avalanşă în zona Călimani-Valea Haitii, spre Vârful Pietrosu.

Potrivit ISU Suceava, cei doi barbaţi,pompieri militari în cadrul Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei,  se aflau în timpul liber, iar toți trei erau voluntari ai formaţiunii Salvamont Vatra Dornei şi mergeau să arboreze drapelul românesc pe munte, într-o misiune umanitară.

Pentru căutarea lor au fost constituite mai multe echipe de căutare, formate din salvamontişti, pompieri militari, jandarmi montani, lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei şi ai Rezervaţiei Călimani, precum şi militari de UM Roşu.

În jurul orei 19:30 a fost găsit unul dintre bărbaţi, în vârstă de 36 de ani. Acesta era conştient şi cooperant, dar cu leziuni. După ce a fost transportat la ambulanţa SMURD, unde a fost stabilizat, ulterior a fost preluat de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, cu medic, şi transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgență Suceava.

În jurul orei 20:30 a fost găsită femeia, în vârstă de 30 de ani, fără funcţii vitale. În ciuda eforturilor depuse de paramedici, aceasta nu a mai putut fi adusă la viaţă.

Salvatorii au continuat căutările pentru celălalt bărbat, în vârstă de 40 de ani, până sâmbătă în jurul orei 1:00, când misiunea de căutare a fost oprită, din cauza condiţiilor meteo vitrege.

loading...