Muzeul Bucovinei aduce pentru prima dată în România ouă Fabergé, în cadrul expoziției „Oul, de la cult la artă” organizat în colaborare cu Muzeul Național din Liechtenstein


Intră acum și în grupul de

Muzeul Bucovinei va aduce, pentru prima dată în România, ouă Fabergé care vor fi prezentate într-o expoziție care va prezenta ouă încondeiate de pe toate continentele ce va fi organiazată în colaborare cu Muzeul Național din Liechtenstein din Vaduz care deține cea mai mare colecție de ouă Fabergé din afara Rusiei.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, joi, în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute, că în baza protocolului de colaborare pe care muzeul sucevean îl are cu Muzeul din Vaduz va fi organizată anul viitor, o expoziție „Oul de la cult la artă”.

El a menționat că în baza aceleiași colaborări, în acest an au fost organizate două expoziții de excepție, una de fotografie semnată de Mark Oliver, iar o alta este expusă chiar acum la Muzeul de Istorie  dedicată Sf. Nicolae.

Despre „Oul de la cult la artă”, Emil Ursu a spus că este o expoziție ce cuprinde de la ouă încondeiate din diverse locuri din lume, din Africa, America de Sud, Asia și Europa, dar și piese speciale, cum ar fi ouă din sticlă de Murano, din Italia, ouă asiatice cu plută sculptată din China sau Japonia, casete de bijuterii în formă de ou din Franța, Germania sau Marea Britanie.

 

„Bomboana de pe tort: suntem primul muzeu care aduce în România ouă Fabergé. Ouăle Fabergé au fost făcute special pentru țarii ruși.Muzeul din Liechtenstein are cea mai mare colecție de ouă Fabergé din afara Rusiei, respectiv 12 ouă, iar trei vor veni la Suceava”, a spus Ursu.

El a adăugat că va fi prezentată și o copie a unui ou Fabergé care se află în Tezaurul Muzeului de la Vaduz și care nu este scos, dar că au fost făcute trei copii, una pentru ducele de Liechtenstein, a doua pentru Mihail Gorbaciov și a treia pentru Muzeul Rusiei.

„Cea pentru ducele de Liechtenstein va ajunge la Suceava”, a menționat Ursu.

El a spus că expoziția va fi deschisă în luna martie pentru că va marca și Paștele în Bucovina.

În cursul anului viitor mai sunt programate și două expoziții legate de Casa Regală Română, a mai anunțat Emil Ursu, care a precizat că una dintre ele „Comorile Peleșului” va fi vernisată la sfârșitul lunii martie, iar în  toamnă, „Artă și ceremonial la mesele regale românești”.

El și-a exprimat încrederea că expozițiile vor fi pe placul publicului sucevean.

Celebre ouă Faberge au fost create la sfârşitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al  XX-lea  pe baza unei cereri facute de ţarii Alexandru al-III-lea şi Nicolai al-II-lea. Aceste opere de artă în miniatură, din metale prețioase încrustate cu pietre, sunt o minune de măiestrie și o adevarată comoara artistică. Create de bijutierul Carl Fabergé, în Sankt Petersburg, cele mai multe dintre aceste opere de artă au fost pierdute, distruse sau luate din Rusia.


Intră acum și în grupul de