Presedintii Basescu si Iuscenko, invitati la prima sedinta comuna Suceava – Cernauti


Intră acum și în grupul de

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a anuntat marti, în cadrul unei conferinte de presa, ca presedintii României si Ucrainei, Traian Basescu si Victor Iuscenko, au fost invitati sa participe la prima sedinta comuna a regiunilor Suceava si Cernauti, care se va desfasura în 10 septembrie. Flutur a aratat ca autoritatile din Cernauti au trimis o invitatie speciala presedintelui Victor Iuscenko, iar cele din Suceava, presedintelui Traian Basescu, pentru a lua parte la aceasta sedinta comuna, care reprezinta primul eveniment de acest gen, unde se consolideaza parteneriatele între regiuni transfrontaliere, care vor închega relatia la granita Uniunii Europene.

Gheorghe Flutur a precizat ca în cadrul sedintei comune urmeaza sa se adopte o hotarâre privind înfiintarea Parcului Reconcilierii care va fi amenajat în Codrii Cosminului. Totodata, va fi aprobata editarea unui ghid turistic al Bucovinei istorice, dar si un program pentru asigurarea unei securitati sporite pentru turistii si investitorii care vin în zona. „Vrem sa facem un program prin care sa fie gasite garantii suplimentare de securitate pentru turistii sau investitorii care vin în Bucovina”, a spus Flutur. De asemenea, cele doua regiuni vor adresa o scrisoare comuna celor doua guverne, român si ucrainean, pentru scoaterea din izolare a acestei regiuni, prin modernizarea vechiului drum comercial dintre Marea Baltica si Marea Neagra, care trece prin Cernauti si Suceava si care face legatura între coridoarele IX, III si V. „Trebuie sa consolidam si sa modernizam acest traseu care este deja aglomerat”, a afirmat Flutur, care a mentionat ca potrivit studiilor de trafic, este un drum ce va trebui urgent modernizat pentru a face fata numarului mare de autovehicule care îl folosesc. Seful administratiei judetene sucevene a subliniat ca acest demers se face în conditiile în care Ucraina are „un program ambitios” de construire a 2000 de kilometri de autostrada pâna în 2012 când va organiza, împreuna cu Polonia, Campionatul european de fotbal.

În cadrul sedintei comune a regiunilor Suceava si Cernauti va fi stabilit si un plan de actiune comun pentru prevenirea si combaterea dezastrelor, conducerea comisiei speciale comune urmând sa fie asigurata de CJ Suceava. Cele doua regiuni vor mai stabili sa lucreze împreuna la întocmirea unei evidente a personalitatilor din Bucovina, aratând spre exemplu ca procurorul general al Canadei este originar din regiunea Cernauti.

La sedinta comuna din septembrie au fost invitati sa participe actori români cu legaturi în Bucovina, cum ar fi Tamara Buciuceanu, Alexandru Arsinel sau Florin Piersic si va fi prezentat un spectacol folcloric sustinut de Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava si artistul Grigore Lese, a mai informat presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. 


Intră acum și în grupul de