Primăria Suceava solicitată de o organizație din Republica Moldova să denumească o stradă ”27 Martie 1918” –Ziua Unirii Basarabiei cu Țara


Intră acum și în grupul de

Primăria Suceava a fost solicitată de o organizație din Republica Moldova, ca în cinstea Centenarului Marii Uniri, să denumească o stradă „27 Martie 2018” pentru a fi astfel amintit faptul că primul pas în realizarea Marii Uniri a fost înfăptuit de Basarabia care a decis prima unirea cu Țara.

Într-un comunicat de presă, Centrul Pentru Integrare și Dezvoltare Prut (CIDP)  arat că în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri din anul 2018 se adresează primăriilor tuturor orașelor din România să analizeze propunerea ca una din străzi să poarte numele ”27 Martie 1918”.

Centrul Pentru și Integrare și Dezvoltare Prut menționează că s-a adresat în mod oficial cu acest demers primăriilor marilor orașe ale țării, precum București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Suceava, Brașov, Alba Iulia sau Constanța.

În comunicat se subliniază că în data de 27 Martie 1918 Basarabia a fost prima provincie românească care, după mai bine de 100 de ani de ocupație, s-a unit cu Țara, demarând astfel procesul Marii Uniri, finalizat la 1 decembrie 1918. Prin legea nr. 36/2017 ziua de 27 Martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România a fost declarată zi de sărbătoare națională.

„Considerăm acest demers unul necesar și deosebit de important pentru păstrarea amintirii unui eveniment istoric care ne-a marcat existența ca națiune unită.Este important ca în anul 2018, instituțiile publice și societatea civilă să-și unească forțele în vederea celebrării, la nivel național, a celor 100 de ani de la făurirea statului național unitar român”, se arată în comunicat.

 

Centru Pentru Integrare și Dezvoltare Prut este o asociație non-guvernamentală, non-profit și neafiliată politic, care are drept scop întărirea legăturilor dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului pe plan cultural, economic și social. În ultimii ani, CIDP a organizat o serie de evenimente sub genericul #dinBasarabia și PRUT FEST în România, dar și Republica Moldova – Concert #dinBasarabia la Arenele Romane, București; Târg #dinBasarabia, Concert #dinBasarabia, ediție specială cu ocazia Zilei Naționale a României și Film #dinBasarabia la București; PRUT FEST la Chișinău.


Intră acum și în grupul de