Vizita presedintelui Basescu in localitatea Moldovita, considerata „campanie electorala” de prefectul Baisanu


Intră acum și în grupul de

Lucrarile de refacere a drumurilor si caselor afectate de inundatii din judetul Suceava s-au aflat joi în atentia presedintelui Traina Basescu. Acesta a ajuns în jurul orelor prânzului în localitatea Moldovita, unde a fost asaltat de localnici, care i s-au plâns ca Guvernul nu le-a dat nimic, ulterior recunoscând ca au primit ceva ajutoare de la Guvern pentru situatia lor de urgenta. Traian Basescu a inspectat lucrarile de refacere a drumurilor si apararilor de maluri distruse de inundatii, declarându-se multumit de implicarea autoritatilor locale, însa l-a criticat pe prefectul judetului, Alexandru Baisanu, spunând ca acesta trebuia „sa se implice mai mult si sa fie mai mult în teren” pentru ca reconstructia caselor sa poata fi terminata pâna la începerea iernii. Acesta a remarcat ca fata de alte judete din tara, în localitatile sucevene nu au ajuns materialele pentru casele care trebuie reconstruite. „În nordul tarii, materialele vin ultimele. Si materialele si banii”, a spus Traian Basescu, subliniind ca prefectul, în calitate de sef al Comandamentului pentru situatii de urgenta, trebuia sa actioneze de urgenta, iar aceste case ar fi trebuit deja începute, asa cum se întâmpla în alte judete ale tarii, mai ales ca la Suceava „iarna vine mai repede”.

Întrebat de jurnalisti ce anume trebuia sa faca prefectul, seful statului le-a aratat zona prin care se deplasa, unde erau mormane de resturi de la inundatii.  „Trebuia sa se implice mai mult, sa preseze Guvernul sa aloce bani”, a afirmat presedintele Basescu, precizând ca la inundatii, reprezentantul Guvernului abia se întorcea din Franta si ca „acum ar fi trebuit sa fie mai mult în teren”.

Raspunsul prefectului Baisanu nu s-a lasat mult asteptat, acesta replicându-i sefului statului ca materialele de constructie au fost aduse în urma cu doua saptamâni, în trei depozite din judet si ca sunt distribuite primariilor. Acesta a explicat totodata ca este o problema cu sinistratii care urmeaza sa beneficieze de noi case, întrucât acestia nu vor sa fie stramutati. Alexandru Baisanu a dat însa asigurari ca aceste case vor fi gata în doua luni.  

La rândul sau, primarul localitatii Moldovita a sustinut si el ca materialele de constructie au fost aduse în comuna si ca a discutat deja cu firme de constructii, care urmeaza sa înceapa lucrarile de reconstructie a celor 15 case distruse de ape.

Dupa ce a vizitat santierele de constructie din Moldovita, presedintele Basescu a fost la un muzeu privat dintr-o pensiune, unde erau expuse oua încondeiate. De la Moldovita, seful statului a plecat cu elicopetrul la Radauti Prut, în judetul Botosani.

Dupa plecarea presedintelui, prefectul de Suceava a declarat ca „de fiecare data se întâmpla ca aceste vizite de lucru sa se transforme în campanie electorala”. „Suntem în grafic cu reconstructia, primarii au preluat materialele de constructie. Este mai anevoioasa în judetul Suceava procurarea terenului pentru aceste case, pentru ca sunt localitati de munte necooperativizate, unde proprietatile sunt bine stabilite”, a spus prefectul de Suceava, care a mentionat ca, printr-o Hotarâre de Guvern, 19 hectare din comuna Dornesti vor fi alocate pentru constructia caselor. Totodata, Alexandru Baisanu a sustinut ca responsabilitatea pentru reconstructie apartine primariilor, nu altor institutii.

Si presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a facut act de prezenta în localitatea suceveana Moldovita, în care s-a aflat presedintele Basescu, pentru a inspecta lucrarile de reconstructie a drumurilor si caselor afectate de inundatiile de la finele lunii iulie. 


Intră acum și în grupul de