Grupul infractional ce introducea tigari de contrabanda din Ucraina, in arest pentru 29 de zile


Intră acum și în grupul de

Înca din luna aprilie a anului 2008, lucratori din cadrul  D.P.F Radauti, I.J.P.F. Suceava, I.P.J. Suceava si DGA – STA Suceava au aflat despre existenta pe raza localitatilor Straja, Brodina si Falcau, din judetul Suceava, a unei grupari infractionale, care are drept scop introducerea în tara, peste frontiera verde a unor însemnate cantitati de tigari de provenienta ucraineana, astfel ca s-au demarat cercetarile.       

Potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crimin­alitate Organizata si Terorism- Serviciul teritorial Suceava (DIICOT), anchetatorii au constatat ca gruparea infractionala organizata îsi desfasoara activitatile în zona Brodina – Straja, în zona semnelor de frontiera nr. 742 – 747, de pe frontiera dintre România si Ucraina, cantitatile de tigari fiind introduse în tara peste frontiera verde prin locuri special create, pentru astfel de activitati.

Grupul infractional era bine structurat, fiecare persoana având rolul sau bine determinat.  

Echipele operative delegate în dosar pentru a monitoriza si documenta activitatile infractionale desfasurate de membrii gruparii, au fost nevoite sa actioneze în conditii deosebit de periculoase. Potrivit DIICOT, unitatea grupului infractional organizat, factorul principal constituindu-l veniturile importante realizate (100 RON încasa „carausul” pentru fiecare bax transportat; 100 euro încasau capii retelei pentru fiecare bax comercializat în tara), precum si faptul ca cel putin unul dintre capi actiona înarmat pentru protectia carausilor. Un alt impediment invocat de DIICOT este relieful muntos, extrem de accidentat al zonei de frontiera, cunoscut la perfectie de membrii gruparii, în care echipele operative au fost nevoite sa desfasoare activitatile specifice. Anchetatorii „au dat piept” si cu lipsa oricarei forme de colaborare din partea localnicilor, deoarece  un procent destul de important sub o forma sau alta cunosc modalitatea de savârsire a infractiunilor de contrabanda. Nu lipsita de importanta a fost si schimbarea permanenta a traseelor de deplasare spre zona de frontiera, precum si a celor de transport a tigaretelor spre depozitele intermediare din localitatea Straja.

În urma analizarii întregului material probator, vineri, sub conducerea si coordonarea procurorului sef D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Suceava, a fost organizata si executata o actiune în cadrul careia au fost efectuate un numar de 14 perchezitii domiciliare si au fost puse în executare un numar de 16 mandate de aducere.  

În timpul actiunii au fost identificate si ridicate în vederea indisponibilizarii: 15.060 pachete tigari diferite marci, 7.640 EURO,  4.000 DOLARI , 2 arme de vânatoare, 1 aparat de ascultare si observare la distanta, 2 statii emisie receptie, 1 pistol asomator marca Rohn, – 1 pistol cu aer comprimat si 100 alice, 143 cartuse diferite calibre pentru arme de vânatoare, pistol cu gaz, 6 cutite de vânatoare, 1 sabie, 3 binocluri, 1 spray paralizant, 17 telefoane mobile, 8 cartele telefonice, 5 stelute metalice antipneu, 1 geaca camuflaj,  precum si alte documente si înscrisuri cu valoare probatorie în cauza.

Gruparea supusa monitorizarii a introdus în tara în perioada investigata peste 100.000 de pachete de tigari de provenienta ucraineana, de diverse marci, cu complicitatea granicerilor ucraineni, complicitate asigurata prin acte de coruptie de componenta ucraineana a acestei grupari infractionale transnationale.

În urma probelor administrate, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, au dispus retinerea pe o durata de 24 ore a unui numar de  9 inculpati, acestia au fost prezentati în noaptea de 06/07.09.2008 Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventiva.

Potrivit DIICOT- Serviciul Teritorial Suceava, „instanta si-a însusit 8 din cele 9 propuneri, dispunând arestarea pe o perioada de 29 zile a inculpatilor, dupa cum urmeaza: GHETAU PETRU, CÎRCIU GHERASIM, ZAHARIEA VASILE, BORDANCIUC DANIEL, DESPA DOREL ADELIN SORIN, PRELIPCEAN GEORGE DORIN, CÎRCIU NICOLAE RADU, URSULEAN VASILE SORINEL si POPESCU DORIN ADRIAN.


Intră acum și în grupul de