Stare de alertă pentru autorităţile sanitare-veterinare sucevene: Un focar de pestă porcină africană a fost semnalat în zona Cernăuţi din Ucraina


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSVSA Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu, a declarat pentru NewsBucovina, că ANSVSA a transmis în cursul zilei de vineri o informare către instituţia suceveană prin sistemul de alertă rapidă că autorităţile ucrainene au notificat apariţia unui nou focar de pestă porcină africană, respectiv în zona Cernăuţi.

“Autorităţile sanitare veterinare sucevene sunt în alertă în privinţa pestei porcine africane.Facem recomandări către crescătorii de porci să fie atenţi şi să asigure condiţii de biosecuritate a animalelor. Totodată, recomandăm şi vânătorilor să urmărească dacă nu se înregistrează cazuri de mortalitate în rândul porcilor mistreţi din fondurile de vânătoare din judeţ”, a spus Corduneanu.

El a subliniat că “vigilenţa” trebuie crescută, mai ales că zona Cernăuţi se află la distanţă mică faţă de graniţa cu România.

Conform ANSVSA, pesta porcină africană este “o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc” şi întrucât pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de