Situatie dramatica pentru profesorii de istorie si geografie


Intră acum și în grupul de

În cadrul miscarii personalului didactic, ISJ Suceava se confrunta cu cele mai mari probleme în rândul profesorilor de istorie si geografie pentru care nu au posturi disponibile, multe cadre didactice intrând în restrângere totala de activitate. „Situatia e dramatica. Posturi nu sunt, numarul cadrelor didactice care se pensioneaza este scazut, iar pe de alta parte, oferta Universitatii din Suceava, la aceste specializari este foarte bogata. Acest lucru nu e rau, dar multe clase se desfiinteaza din cauza scaderii populatiei scolare”, a declarat adjunctul ISJ Suceava, Daniel Hrenciuc. Acesta a reamintit ca la examenul de titularizare, pe cele doua posturi la istorie s-au înscris 70 de candidati, iar la postul de la geografie 66 de înscrisi, unii dintre ei renuntând sa se mai prezinte la concurs.

„Multi dintre acestia, cu note foarte mari au ramas fara post. La acestia se mai adauga si cadrele didactice din anii anteriori, care au luat note mari la titularizare, dar nu au prins posturi.

În judetul Suceava mai exista cca 600 de catedre complete si incomplete, cele mai multe în mediul rural pentru educatori si limbi moderne. Acestea vor fi ocupate în sedintele publice din perioada 11-13 septembrie.

Daniel Hrenciuc a mai spus ca zilele acestea urmeaza a fi solutionate si 80 de cereri din partea cadrelor didactice care s-au titularizat pe posturi, dar care se afla departe de casa, de aceea solicita detasare pentru apropiere de domiciliu.

Adjunctul ISJ Suceava estimeaza ca în anii urmatori, numarul de posturi titularizabile va fi mai mare. „Sunt posturi care au fost declarate de directori ca având o viabilitate de 3 ani, dar au trecut 5 ani si catedrele tot exista. Acest gen de catedre vor fi analizate mai îndeaproape”, a mai spus Daniel Hrenciuc.    


Intră acum și în grupul de