IPS Mitropolitul Nectarie al Corfu – Grecia vine la Manastirea Rasca


Intră acum și în grupul de

ÎPS Mitropolitul Nectarie al Corfului – Grecia va fi prezent la sfârsitul acestei saptamâni la Manastirea Râsca, duminica credinciosii ortodocsi sarbatorind Înaltarea Sfintei Cruci. Marele ierarh din Grecia va fi întâmpinat sâmbata la ora 14:00. Tot atunci va fi adusa si racla cu Sfintele Moaste ale Sf. Pantelimon, Sf. Vlasie, Sf. Haralambie, Sf. Varvara, Sf. Xenia si Sf. Parascheva. Credinciosii se vor putea închina la sfintele moaste, dupa care, începând cu ora 18:30, vor participa la Slujba de Priveghere a Praznicului Înaltarii Sfintei Cruci. Slujba va fi oficiata de ÎPS Mitropolitul Irineu al Olteniei, ÎPS Mitropolitul Nectarie al Insulei Corfu si ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.

Sfânta Liturghie de duminica va începe la ora 9:30 si va fi oficiata de ÎPS Mitropolitul Irineu al Olteniei, ÎPS Mitropolitul Nectarie al Insulei Corfu si Preasfintitul Ioachim Bacauanul. La ora 12:00, credinciosii care au participat la Liturghie sunt invitati la o agapa frateasca, în curtea manastirii.
Construita de Petru Rares în 1542, manastirea Râsca s-a deosebit initial de celelalte ctitorii ale voievodului prin dimensiunile ei mai reduse, precum si prin planul relativ simplu, fara pridvor si camera mormintelor. Potrivit traditiei, în aceste locuri existau sihastri care traiau în rugaciune la începutul secolului XIV pe valea râului Moldova.

Ei si-au întemeiat o mica obste monahala, pe locul unde se afla astazi comuna Bogdanesti – Falticeni, cu o biserica de lemn închinata Sfântului Ioan Teologul. Bogdan I a înnoit biserica de lemn a sihastrilor din lunca Moldovei si de la el, aceasta mica asezare sihastra s-a numit „Schitul Bogoslov” sau „Sihastria Bogdanestilor”.
 
 


Intră acum și în grupul de