Profesorii Colegiului Tehnic Rădăuţi solicită ISJ Suceava suplimentarea numărului de clase a IX-a pentru anul şcolar viitor. Dacă solicitarea lor va fi “ignorată”, ei sunt decişi să protesteze, inclusiv prin boicotarea examenului de Bacalaureat.


Intră acum și în grupul de

Cadrele didactice ale Colegiului Tehnic Rădăuţi sunt nemulţumite de reducerea numărului de clase a IX-a în planul de şcolarizare aprobat pentru anul şcolar 2018-2019 şi solicită ISJ revenirea asupra deciziei anunţând că în cazul nesoluţionării situaţiei, aceştia vor protesta, inclusiv prin boicotarea examenului de Bacalaureat.

Reprezentanţii cadrelor didactice de la acest colegiu, cei ai sindicatului din unitate şi ai Sindicatului Învăţământ Bucovina Rădăuţi s-au întâlnit joi, la Suceava, cu inspectorul şcolar general al ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr, pentru a solicita suplimentarea numărului de clase de liceu cu cel puţin trei, respectiv câte o clasă la profilul matematică-informatică, la ştiinţele naturii  şi la profilul tehnic textile.

Participanţii au arătat că pentru anul şcolar 2018-2019, la propunerea Consiliului Profesoral al Colegiului Tehnic Rădăuţi, Consiliul de Administraţie al unităţii a votat un număr de 14 clase a IX-a pentru învăţământul liceal, ponderea fiind de 60 la sută pentru profilul tehnic şi de 40 la sută pentru învăţământul teoretic.

În memoriul cadrelor didactice ale Colegiului Tehnic Rădăuţi se precizează că Inspectoratul Școlar al Județului Suceava a decis aprobarea doar a unui număr de 8 clase de liceu, respectiv a 3 clase la profilul teoretic și 5 clase la profilul tehnic, fiind “eliminate în totalitate clasele de la profilul științele naturii și de la profilul tehnic textile”, în acest ultim caz, existând pericolul pierderii acreditării.

“Singura explicație în susținerea acestei decizii a fost faptul că se înregistrează o scădere a numărului absolvenților de clasa a VIII-a, însă această motivare nu este susținută și de numărul respondenților la studiul efectuat de CJRAE în zona Rădăuți”, se precizează în memoriu.

În documentul respectiv se arată că profesorii Colegiului Tehnic Rădăuţi nu sunt de acord cu planul de școlarizare “impus a fi acceptat de către conducerea Inspectoratului Școlar al Județului Suceava” și solicită revenirea asupra deciziei luate prin mărirea numărului de clase a IX-a din anul școlar 2018-2019 de la opt clase la cel puţin 12 clase, astfel încât să existe două clase la profilul  matematică-informatică intensiv, o clasă la profilul  științele naturii, două clase la profilul știinte sociale, o clasă la profilul filologie, două clase la profilul tehnic servicii – economic şi câte o clasă la profilul tehnic mecatronică, la profilul tehnic electric, la profilul tehnic constructii şi la profilul tehnic textile.

Totodată, la fundamentarea planului de şcolarizare pentru anul viitor de la Colegiul Tehnic Rădăuţi, în privinţa numărului de clase propuse pentru învăţământul teoretic, s-au avut în vedere atât opțiunile elevilor de clasa a VIII-a participanți la studiul efectuat de CJRAE, cât şi promovabilitatea la examenul de bacalaureat din în ultimii ani, care a fost de aproape 80 la sută, dar şi de faptul că locurile oferite absolvenților de clasa a VIII-a prin planul de școlarizare au fost ocupate din prima etapa a admiterii în licee, chiar şi în condiţiile în care cursurile şcolare se desfășoară  în două schimburi.

În memoriu se menţionează că prin diminuarea numărului de clase a IX-a în învăţământul liceal vor fi afectate atât catedrele unor profesori titulari din specialitățile informatică, limbi moderne, tehnic textile, cât  personalul auxiliar.

“Pentru cazul în care solicitarea colectivului de cadre didactice și nedidactice din Colegiul Tehnic Rădăuți este ignorată, profesorii sunt deciși să protesteze, astfel că, în primă etapă nu vor fi încheiate mediile semestriale,  situația școlară pe semestrul I și ulterior boicotarea examenului de bacalaureat care va începe în luna februarie, prin neimplicarea în comisiile de evaluare din cadrul susținerii competențelor  la limba și literatura română, a competențelor digitale și a celor  lingvistice și de comunicare într – o limbă străină”, se mai precizează în memoriul înaintat ISJ Suceava de cadrele didactice ale Colegiului Tehnic Rădăuţi.

Liderul Sindicatului Învăţământ Bucovina Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc, a declarat după întâlnire că prin diminuarea numărului de clase a IX-a pentru anul şcolar 2018-2019 se periclitează 9,6 norme didactice la Colegiul Tehnic Rădăuţi.

Şorodoc a subliniat că zona Rădăuţi “stă foarte bine” în ceea ce priveşte populaţia şcolară, nefiind înregistrată o scădere a numărului de copii, iar cei mai mulţi dintre elevii proveniţi din această zonă vor opta pentru o unitate şcolară aflată cât mai aproape de localitatea de domiciliu.

El speră că promisiunea inspectorului şcolar general al ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr, de a suplimenta numărul claselor a IX-a la profilul teoretic şi la cel tehnic- textile, după finalizarea etapelor de repartizare computerizată în licee pentru absolvenţii claselor a VIII-a, va fi onorată.

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr a declarat că în cazul în care vor rămâne clase neocupate după finalizarea etapelor de repartizare computerizată în licee pentru absolvenţii claselor a VIII-a, acestea vor fi repartizate “cu prioritate” Colegiului Tehnic Rădăuţi, “dacă va avea numărul necesar de elevi”.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de