Unii parinti refuza vaccinarea copiilor


Intră acum și în grupul de

Echipe de control ale ASP, CAS si ISS Suceava au verificat corectitudinea activitatilor de vaccinare într-un  numar de 36 de cabinete ale medicilor de familie din judetul Suceava, constatându-se ca 96,95 la suta din vaccinarile efectuate au acoperire. Directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica Suceava, Alexandru Lazareanu, a declarat ca au fost verificate fisele de consultatii si registrul de imunizari pentru copii nascuti în perioada 1 iulie 2005- 31iunie 2008.

Alexandru Lazareanu a spus ca în urma controlului s-a constatat ca toti medicii de familie consemneaza vaccinarile în fisele de consultatii si în registrul de imunizari, actualizându-le lunar, iar procentul de 96,95 la suta al copiilor vaccinati, raportat la numarul celor nascuti în perioada respectiva, denota o preocupare a medicilor suceveni în privinta activitatilor de vaccinare.

Acesta a mai spus ca diferenta de procent de pâna la suta la suta reprezinta numarul celor care nu au fost vaccinati din diverse motive, respectiv din cauza fluctuatiei populatiei infantile prin plecarea sau venirea parintilor în si din alte localitati sau tari, calendarul de vaccinari diferit de cel al României, în cazul copiilor veniti cu parintii din strainatate sau lipsa unei adeverinte privind calendarul de vaccinare, dar si prezentarea unor astfel de adeverinte redactate în limbi straine.

Directorul executiv al ASP Suceava a precizat ca o alta cauza pentru care s-a renuntat la vaccinarea unor copii în unele situatii o reprezinta contraindicatiile medicale. Acesta a subliniat ca sunt si cazuri în care parintii nu se prezinta cu copiii la vaccinare fie din neglijenta, fie din “rea vointa” chiar daca au fost anuntati de medicul de familie sau de asistentul medical.

“Sunt parinti care refuza categoric vaccinarea copiilor oricât li s-ar explica beneficiile vaccinarii si gratuitatea acesteia si nici nu vor sa semneze în fisa ca au refuzat vaccinarea”, a spus Alexandru Lazareanu.

Acesta a mai spus ca echipele de control au fost formate din reprezentanti al ASP, CAS si Inspectiei Sanitare de Stat Suceava, iar  actiunea de control a vizat, printre altele, verificarea corectitudinii imunizarilor, a corectitudinii completarii principalelor documente vizând imunizarea, a gradului de actualizare a listei de pacienti, identificarea principalelor motive ale nevaccinarii persoanelor corespunzatoare vârstei respective cu alte vaccinari decât cele cuprinse în planul national de vaccinari.


Intră acum și în grupul de