Un bărbat a murit electrocutat în timp ce încerca să fure cabluri dintr-un post de transformare din Dolhasca

Un bărbat în vârstă de 33 de ani și-a pierdut viața în timp ce încerca să sustragă cabluri dintr-un post de transformare din localitatea Dolhasca.

Potrivit unui comunicat al companiei Delgaz Grid, un bărbat care a intenţionat să fure elemente dintr-un post de transformare a energiei electrice din localitatea Dolhasca a decedat, marți, 6 februarie a.c., ca urmare a amorsării unui arc electric.

„Victima a intrat în clădire prin forţarea sistemului de închidere, din păcate fiind găsită fără suflare lângă un echipament sub tensiune din postul de transformare”, precizează reprezentanții companiei.

Delgaz Grid atrage atenția că intervenţiile neautorizate în instalaţiile de distribuţie a energiei electrice la liniile aeriene şi cablurile subterane, în tablouri electrice, staţii şi posturi de transformare reprezintă un real pericol pentru cei implicaţi în astfel de acţiuni.

Totodată, aceste acţiuni au un impact direct atât asupra persoanelor aflate în vecinătate, cât şi a consumatorilor, prin întreruperea furnizării energiei electrice.

Astfel, pentru a preîntâmpina situaţiile nedorite în care copiii sau adulţii pot fi victime ale unor incidente cu urmări deosebit de grave, Delgaz Grid solicită respectarea câtorva reguli minimale de siguranţă în apropierea reţelelor electrice:

 • este interzisă atingerea tablourilor electrice, firidelor sau cutiilor de distribuţie;
 • este interzisă sustragerea de elemente componente ale instalaţiilor de distribuţie
 • este interzisă executarea de lucrări de construcţii sau săpături în vecinătatea reţelelor de distribuţie, fără aviz din partea companiei Delgaz Grid;
 • este interzisă atingerea stâlpilor sau a conductoarelor (firelor), chiar căzute la pământ şi nu este permis accesul persoanelor, animalelor sau autovehiculelor în zonă
 • este obligatoriu a fi respectate indicaţiile inscripţiilor de avertizare amplasate pe instalaţiile de distribuţie;
 • este interzisă urcarea pe stâlpii liniilor electrice aeriene;
 • este interzisă efectuarea de defrişări în zonele de protecţie ale liniilor electrice aeriene fără asistenţă din partea companiei noastre;
 • este interzisă manevrarea obiectelor metalice (schele, scări, ţevi, sârme etc.) în apropierea sau sub liniile electrice aeriene;
 • este interzisă folosirea uneltelor de pescuit din fibră de carbon sub/sau în apropierea liniilor electrice aeriene;
 • este interzisă lansarea de baloane, zmeie sau avioane de jucărie în apropierea liniilor electrice aeriene;
 • este interzisă amplasarea de bannere/ afișe /panouri publicitare/ instalații de iluminat ornamental sau indicatoare rutiere pe elemente ale sistemului de distribuţie a energiei electrice, fără avizul companiei noastre.

„Delgaz Grid solicită consumatorilor care observă conductoare căzute la pământ sau alte situaţii neconforme să ne anunţe de urgenţă, la numărul de telefon 0800 800 929, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă sau mobilă, fără costuri pentru client”, se precizează în comunicatul companiei Delgaz Grid.

Potrivit Poliției Județene Suceava, cadavrul bărbatului din Dolhasca prezenta amprentă electrică la nivelul palmei mâinii drepte, a feței, zona pometului stâng și la nivelul ambilor genunchi precum și lividități cadaverice în partea ventrală a toracelui, a abdomenului și a feței.

„Cu ocazia cercetării s-a mai stabilit faptul că, în incinta încăperii în care se afla dispozitivul electric, s-a pătruns prin efracție respectiv prin forțarea lacătului de la ușa metalică de acces. La fața locului au fost ridicate și fixate mijloace de probă care conturează comiterea infracțiunii de furt calificat, faptă consumată în noaptea de 05/06.02.2018”, arată Poliția Suceava.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „ucidere din culpă”, fiind extinsă urmărirea penală și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „furt calificat”, dosarul urmând a fi soluţionat procedural prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

 

loading...