Terminalul Aeroportului Suceava va fi extins printr-un proiect de 17 milioane de lei și se va dubla capacitatea de procesare


Intră acum și în grupul de

Terminalul Aeroportului Suceava va fi extins printr-un proiect în valoare de 17, 18 milioane de lei, a decis, miercuri, Consiliul Județean Suceava, banii urmând să fie asigurați dintr-un credit pe care județul Suceava l-a aprobat.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că noul terminal este proiectat pentru procesarea a peste 500.000 de pasageri anual și că vor putea fi procesați 340 de călători pe oră, astfel încât să permită ca în același timp să poată fi procesate două curse externe și una internă.

Estimările sunt că în 5-7 ani Aeroportul Suceava va avea 520-530.000 de pasageri anual.

Proiectul prevede o extindere a clădirii pentru terminalul pentru curse externe care va avea o suprafață de circa 1.500 de mp, dar că va fi extins și actualul terminal care va fi folosit pentru curse interne.

Liderul grupului PSD din Consiliul Județean Suceava, Mihai Grozavu, a spus că apreciază acest studiu, dar consideră că va trebui integrat în proiect și Centrul Economic Bucovina Suceava.

Flutur a răspuns că toată discuția se face în paralel și că oricum spațiile CEBS vor fi intergate în proiectul de realizare a unui parc industrial în apropierea Aeroportului Suceava unde să fie și sediul clusterului inovativ inițiat împreună cu Universitatea Suceava și agenți economici.

El a spus că pentru tranziția la un terminal nou s-a luat în calcul și folosirea a două pavilioane ale CEBS, dar se pare că soluția cu introducerea de noi containere lângă pistă este mai ieftină, cealaltă soluție având nevoie de măsuri de siguranță sporite.

„Bătălia noastră este cu timpul”, a spus Flutur care a arătat că Aeroportul Suceava este în competiție directă cu aeroporturile din Iași și Bacău.

De aceea el a propus soluția finanțării noului terminal printr-un credit, iar dacă va exista posibilitatea acest proiect să fie transferat pe fonduri europene.

Totodată, Flutur a spus că problema majoră a Aeroportului Suceava este că nu va putea să mai obțină fonduri de la autoritatea județeană și va trebui să se dezvolte astfel încât să-și asigure singur finanțarea, motiv pentru care este necesară deschiderea de noi rute, anunțând că săptămâna viitoare, la Suceava va sosi directorul Tarom pentru discuții în acest sens.

Președintele CJ Suceava a mai spus că este nevoie ca în perioada următoare județul să primească plafon de împrumut de la Ministerul Finanțelor Publice pentru accesarea creditului aprobat.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de