Pentru a face faţă afluxului mare de pacienţi, din luna martie, la UPU Suceava va funcţiona sâmbăta, duminica şi în timpul sărbătorilor legale încă o linie de gardă de urgenţă în intervalul orar 8,00-20,00.


Intră acum și în grupul de

În contextul creşterii cazurilor de infecţii respiratorii, dar şi a adresabilităţii la UPU, conducerea SJU Suceava a adoptat mai multe măsuri pentru evitarea aglomeraţiei şi reducerea timpilor de aşteptare, în paralel cu lansarea unui apel adresat pacienţilor de a se prezenta la cabinetele medicilor de familie sau ambulatoriilor de specialitate în cazul în care nu au o urgenţă medicală majoră.

Directorul medical al SJU Suceava, medicul primar Doina Elena Motan Ganea a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în contextul în care în această perioadă se înregistrează o creştere a cazurilor de viroze respiratorii, dar şi a celor de gripă, este recomandabil ca populaţia să fie avertizată despre acest risc şi să evite aglomeraţiile, iar în cazul în care apar simptome ale bolii să se prezinte la medicii de familie la care sunt arondaţi.

“Apelăm şi la colegii noştri să ne sprijine în această perioadă cu tratament simptomatic adecvat, cu monitorizarea celor taraţi, care au factor de risc şi pot complica o viroză respiratorie iniţial banală”, a spus medicul DOina Elena Motan Ganea adăugând că lansarea acestui apel este determinată şi de aglomeraţia care s-a creat în ultima perioadă la UPU din cadrul SJU Suceava, când s-au înregistrat aproape 400 de prezentări pe zi.

Ea a precizat că au fost adoptate măsuri menite să decongestioneze “super aglomeraţia” de la UPU arătând că nu toţi cei care se prezintă aici au urgenţe reale.

“Oricâtă bunăvoinţă avem, nu putem acoperi prin resursa umană şi nici prin spaţiul fizic pe care îl avem în UPU această adresabilitate foarte crescută, mai ales că nu toţi cei prezentaţi sunt urgenţe reale”, a explicat medicul sucevean.

La rândul său, medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul SJU Suceava,Liviu Cîrlan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în urma analizei efectuate privind numărul de prezentări, numărul de internări, pe codul de triaj al pacienţilor care se prezintă la UPU,  s-a constatat că faţă de luna ianuarie 2017 când numărul prezentărilor a fost 8483, în luna ianuarie a acestui an a crescut numărul prezentărilor şi a ajuns la 8883.

El a spus că din numărul total al celor prezentaţi la UPU în luna ianuarie a acestui an, doar 1698 de persoane au fost aduse cu ambulanţa SAJ sau SMURD, alţi 6400 de pacienţi ajungând la UPU Suceava prin mijloace proprii, iar 1626 de persoane care au primit cod albastru sau alb în urma triajului erau pacienţi ce veniseră pentru consult, fără a avea urgenţă reală.

Cîrlan a precizat că din cei 8883 de pacienţi prezentaţi la UPU, doar 2792 au primit recomandarea de a fi internaţi în spital.

Medicul şef al UPU Suceava a menţionat că în luna ianuarie a anului trecut, peste 5000 din totalul celor 8483 de pacienţi au beneficiat de analize de laborator şi investigaţii medicale, iar 1971 de persoane au efectuat radiografii.

El a declarat că şi numărul persoanelor care ajung la UPU Suceava cu mijloace proprii a crescut în luna ianuarie a acestui an faţă de intervalul similar din 2017.

Medicul şef al UPU Suceava a atras atenţia că pacienţii care vin la UPU şi nu au urgenţe reale “îngreunează” activitatea personalului din UPU, deşi ar putea beneficia de consultaţii şi programări fie în ambulatoriul de specialitate al SJU Suceava, fie în alte unităţi sanitare, policlinici sau cabinete ale medicilor de familie.

“Rugămintea medicilor din UPU este ca acei care au totuşi probleme de sănătate, nu foarte grave, să se adreseze în primul rând către medicii de familie, să fie îndrumaţi către serviciile din ambulatoriu, să aştepte pe anumite liste de aşteptare, pentru că este o practică la ordinea zilei în Occident, este ceva normal să fii programat peste o săptămână, două sau trei sau să aştepţi un examen de specialitate sau o investigaţie imagistică”, a spus medicul Liviu Cîrlan.

El a arătat că în această perioadă se înregistrează aglomerări foarte mari în UPU în condiţiile în care a crescut şi numărul infecţiilor respiratorii.

“În UPU sunt aglomerări foarte mari de aparţinători ai pacienţilor. Există riscul ca tu să vii pentru o problemă banală, o durere de spate sau o cefalee, o durere de cap care nu pune mari probleme, în speranţa obţinerii unui consult în UPU, dar existând riscul de a fi contaminat cu o infecţie respiratorie”, a explicat Cîrlan.

Medicul sucevean a atenţionat că în cazul în care numărul prezentărilor va creşte, în continuare, la UPU, există riscul ca la un moment dat să nu se mai poată face faţă situaţiei cu numărul actual de medici dintr-o tură şi să crească timpii de aşteptare, în special în cazul non-urgenţelor, adică în cazul pacienţilor care au primit cod albastru sau alb.

El a mai spus că la Biroul Pacientului din cadrul UPU a fost suplimentat personalul cu asistenţi care oferă lămuriri pacienţilor şi aparţinătorilor, însă aceştia trebuie să înţeleagă că există un număr mare de consultaţii şi de investigaţii.

“Medicii, în loc să îşi concentreze atenţia pe cazurile grave, pe cazurile de afecţiuni serioase, care sunt justificate ca şi prezentare în UPU, trebuie să aloce un anumit timp şi celor peste 1600 de pacienţi care au coduri albastru şi alb, adică în medie aproximativ 30 de pacienţi pe zi”, a subliniat Cîrlan.

El a prezentat şi rezultatele unei situaţii statistice întocmite într-un interval de 24 de ore, respectiv din zilele de 3 februarie şi 4 februarie 2018, care arată că la UPU Suceava au fost 329 de prezentări, din care 66 de pacienţi au fost aduşi cu ambulanţa SAJ sau SMURD, alţi 220 de pacienţi venind cu mijloace proprii, iar din totalul pacienţilor doar în 68 de cazuri a fost recomandată internarea în spital, în timp ce în urma triajului 50 de pacienţi au primit cod albastru şi alb.

Medicul şef al UPU Suceava a arătat că pentru a se putea face faţă afluxului mare de pacienţi, începând cu data de 1 martie 2018, va fi suplimentată o linie de gardă de urgenţă, ajungându-se la trei linii de gardă de urgenţă şi la una de pediatrie în UPU pentru zilele de sâmbătă şi duminică şi pentru sărbătorile legale, după ce s-a constatat o adresabilitate mult mai mare în aceste zile când cabinetele medicilor de familie şi ale medicilor de specialitate din ambulatorii şi policlinici sunt închise.

El a mai precizat că în condiţiile în care UPU este “singura poartă de intrare”, cea de a treia linie de gardă va funcţiona în intervalul orar 8,00-20,00 în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, urmând să fie suplimentată şi garda cu încă un medic, prin rotaţie.

Medicul sucevean a exemplificat cu situaţia înregistrată în perioada 3-4 februarie 2018,  când din cei 329 de pacienţi prezentaţi la UPU în timpul celor 24 de ore, 240 au ajuns la spital în intervalul orar 8-20,00, care au fost examinaţi în UPU doar de trei medici, din care un pediatru şi doi medici urgentişti, fiecare dintre aceştia consultând în medie câte 80 de pacienţi, “ceea ce este şi inuman şi riscant, pentru că nu poţi să asiguri servicii de calitate şi creşte şi gradul de oboseală”.

El a mai spus că sunt situaţii în care un medic din UPU poate ajunge şi la 8-9 gărzi într-o lună.

“Poate că este plătită garda dublu în aceste zile, dar munca este dublă şi chiar triplă”, a menţionat Cîrlan adăugând că peste 20 la sută dintre pacienţii prezentaţi la UPU în ultima perioadă aveau probleme respiratorii, adică din zece pacienţi, doi sau trei au simptome de febră şi tuse.

Medicul urgentist sucevean a mai spus că în cursul lunii ianuarie 2018 au fost trimişi de la alte unităţi sanitare către UPU Suceava  625 de pacienţi, în medie, aproximativ 20-25 de pacienţi pe zi.

El a declarat că de la UPU Suceava au fost transferaţi în cursul lunii ianuarie 2017 către clinici unversitare doar 23 de pacienţi, majoritatea acestora suferiseră arsuri sau erau politraumatizaţi.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de