Comunitatile de polonezi sarbatoresc „Dozynki – Sarbatoarea roadelor”


Intră acum și în grupul de

Uniunea Polonezilor din România si Biserica din Solonetul Nou organizeaza a treia editie a „Sarbatorii Roadelor – Dozynki”, în semn de multumire si recunostinta fata de darurile pamântului si munca taranului, reînviind o veche traditie populara poloneza. „Sarbatoarea Roadelor este timpul de multumire adus lui Dumnezeu pentru roade si truda agricultorului a carui munca, în zilele noastre, nu este usoara. În Polonia, aceasta sarbatoare dateaza de peste 600 de ani”, precizeaza deputatul din partea Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

Manifestarile dedicate acestei sarbatori vor avea loc duminica, în localitatea suceveana Solonetul Nou, unde vor participa reprezentanti ai comunitatilor de polonezi din Poiana Micului, Plesa, Gura Humorului, Siret, Vicsani, Cacica, Paltinoasa, Bucuresti, Suceava, Pârtestii de Sus, Radauti, Iasi si Moara.

Ceremonia va începe la orele 11.00, când la Biserica cu hramul „Coborârea Duhului Sfânt” va fi Sfânta Liturghie. Dupa oficierea Sfintei Liturghii, fiecare comunitate participanta va prezenta roadele muncii în standuri special amenajate.  

Actiunea va continua la ora 14.00 cu un program artistic sustinut de ansamblurile: „Dolina Nowego Solonca” – din Polonia, ansamblurile „Solonczanka”- din Solonetul Nou, „Mala Pojana”- din Poiana Micului, „Polonez”- Cacica si „Paduretul” din Pârtestii de Sus.  

Pe lânga deputatul Ghervazen Longher, la manifestare vor fi prezenti Consulul Republicii Polonia la Bucuresti – Anna Zalewska, Parintele Decan de Bucovina, Stefan Babias, preoti din Polonia si Bucovina.  
 


Intră acum și în grupul de