Acasă Actualitate SUCEAVA 630 ANI Prefectul Mirela Adomnicăi: Cetatea de Scaun și orașul Suceava...

SUCEAVA 630 ANI Prefectul Mirela Adomnicăi: Cetatea de Scaun și orașul Suceava au parcurs 630 de ani de istorie comună, cu vieți diferite, dar influențându-se reciproc


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi a declarat, sâmbătă, la deschiderea manifestărilor de marcare a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei că Cetatea de Scaun și orașul Suceava au parcurs 630 de ani de istorie comună, cu vieți diferite, dar influențându-se reciproc.

Prefectul a spus că în 10 februarie se sărbătoresc 630 de ani de la atestarea documentară a Cetății de Scaun pentru că 18 august este ziua când este atestat orașul.

„Faptul că și Cetatea de Scaun și orașul Suceava au fost atestate în același an pe vremea domniei lui Petru I Mușat a avut o semnificație deosebită de-a lungul vremii pentru că și cetatea și orașul de atunci și până acum au parcurs 630 de ani de istorie comună, cu vieți diferite, dar influențându-se reciproc și având o semnificație deosebită asupra istoriei, de la târgul medieval până în ziua de astăzi”, a spus Adomnicăi.

Ea a adăugat că mesajul său este pentru toți locuitorii județului, pentru că Cetatea de Scaun este o valoare a întregului județ.

„Faptul că astăzi aniversăm 630 de ani aici, într-un complex arhitectonic renovat, demonstrează că prezentul poate rezona cu trecutul istoric și asta datorită nouă tuturor, pentru că ne-am străduit, de-a lungul timpului, să păstrăm emblema acestui oraș”, a mai declarat prefectul de Suceava.



Ea a subliniat că în Cetatea de Scaun se desfășoară un festival medieval de ani de zile, că elevi vin să învețe istoria în cetate ceea ce demonstrează că cetatea și orașul au șansa ca mai departe, împreună să parcurgă alți ani de istorie comună.

Adomnicăi a precizat că prima atestare a fost a Mitropoliei Moldovei, acum 632 de ani și de aceea, cu toții și autorități și orice factor decizional au obligația să nu uite că primul sediu al Mitropoliei Moldovei a fost la Biserica Mirăuți și a transmis că își dorește ca și această biserică, fost sediu al Mitropoliei Moldovei trebuie pus în valoare.

În final, Mirela Adomnicăi a apreciat că zilele de 10 februarie, când este atestată Cetatea de Scaun și 18 august când este atestat orașul Suceava, vor trebui marcate anual.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a răspuns că istoricii i-au spus că 10 februarie este data atestării Sucevei și că ulterior a mai apărut opinia că orașul este atestat în 18 august.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version