Aeroportul Suceava vrea să renunţe la proiectul terminalului de pasageri şi cargo amenajat în spaţiile CEBS considerând că aceste clădiri nu ar suporta o compartimentare adecvată


Intră acum și în grupul de

Consiliul Judeţean Suceava urmează să decidă, vineri, dacă va revoca dreptul de administrare al Aeroportului Suceava asupra clădirilor şi terenului Centrului Economic Bucovina Suceava (CEBS) după ce conducerea Aeroportului a transmis că în clădirile respective nu se poate amenaja un terminal de pasageri şi cargo şi că nici nu se mai justifică un studiu de prefezabilitate în acest sens.

 

Potrivit unui proiect de hotărâre iniţiat de vicepreşedintele CJ Suceava Viorel Seredenciuc, urmează să se revoce dreptul de administrare al Regiei Autonome  Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava asupra bunurilor proprietate publică şi privată a judeţului Suceava din cadrul Centrului Economic Bucovina.

În expunerea de motive, Seredenciuc arată că Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava solicită revocarea dreptului de administrare asupra bunurilor proprietate publică şi privată a judeţului Suceava din cadrul imobilului Centrului Economic Bucovina, transmise în administrarea regiei prin hotărâri din anul 2015.

Solicitarea este motivată de faptul că, din expertiza tehnică realizată asupra clădirilor primite în administrare, a rezultat faptul că acestea nu pot suporta o compartimentare adecvată care să permită obţinerea avizelor prevăzute de legislaţia specifică în vederea transformării acestora în terminal de pasageri pentru plecări, terminal de pasageri pentru sosiri, şi respectiv în hale de depozitare cargo, astfel încât realizarea unui studiu de prefezabilitate nu se mai justifică.

Seredenciuc consideră oportun ca respectivele clădiri să fie preluate în administrarea Consiliului Judeţean Suceava, pe baza de protocol de predare-preluare, urmând să fie valorificate prin închiriere.

Consiliul Judeţean Suceava a decis în 2015 să transfere clădirile CEBS în administrarea Aeroportului Suceava pentru ca acolo să fie amenajat terminal plecări-sosiri pentru curse externe şi terminal pentru mărfuri.

Proiectul nu a fost agreat însă de noua administraţie care consideră că terminalul al doilea poate fi realizat prin extinderea actualei aerogări, fiind şi realizat un studiu de oportunitate în acest sens.

Pentru realizarea noului terminal prin extinderea actualei clădiri au fost aprobaţi şi indicatorii tehnico-economici, valoarea investiţiei fiind de 17 milioane de lei care urmează să fie asiguraţi printr-un credit angajat de Consiliul Judeţean Suceava.

În ceea ce priveşte clădirile Centrului Economic Bucovina Suceava, conducerea CJ Suceava îşi propune să le folosească pentru proiectul clusterului de biotehnologie pe care intenţionează să îl realizeze cu fonduri europene, dar până în prezent nu au fost stabilite condiţiile în care acest fel de proiecte se pot finanţa.

Aeroportul Suceava are nevoie cât mai repede de un terminal care să proceseze mai mulţi pasageri în condiţiile în care numărul de pasageri a crescut mult în ultimii doi ani.

Decizia de revocare a dreptului de folosinţă pentru clădirile CEBS va trebui să obţină două treimi din voturile consilierilor judeţeni, iar pentru aceasta este necesar ca şi consilierii judeţeni PSD să fie de acord cu proiectul conducerii CJ Suceava.  (T.B.)


Intră acum și în grupul de