Sucevenii sunt indemnati sa-si ridice taloanele pentru analize gratuite


Intră acum și în grupul de

Pâna la sfârsitul acestei saptamâni, CAS Suceava si ASP Suceava vor realiza o evidenta pe localitati a plicurilor cu taloanele returnate catre CAS  si întocmirea unor liste cu persoanele respective. În aceste actiuni vor fi implicati, la nivelul ASP, asistentii comunitari, dupa care vor fi convocati primarii localitatilor cu plicuri returnate pentru a le primi si a organiza distribuirea acestora, urmând ca asistentii sociali din primarii si asistentii comunitari sa distribuie efectiv taloanele.

“Informam pe aceasta cale populatia, ca daca a primit plicul cu talonul, sa se prezinte la medicul de familie pentru control,  pentru ca sunt destui oameni bolnavi. În anul urmator se vor organiza screening-uri pentru afectiunile oncologice, mai întâi, apoi si pentru alte afectiuni si e bine ca toata populatia  care a avut probleme sa beneficieze de aceste screening-uri.  Cred ca e foarte important ca populatia sa înteleaga ca prezentarea la medic cel putin o data pe an este foarte importanta”, a declarat luni, directorul interimar al ASP Suceava, dr. Alexandru Lazareanu.

La nivelul judetului Suceava, în perioada iulie 2007 – iulie 2008, un numar de 363.971 persoane au fost evaluate de medicii de familie, dintre care 301.006 persoane asigurate si 62.965 persoane neasigurate.

Din totalul persoanelor examinate în perioada mentionata, un numar de 120.498 au fost depistate cu risc de îmbolnavire pentru diverse boli, reprezentând un procent de 33,1% din populatia evaluata. Peste 110000 persoane au fost depistate cu risc de a se îmbolnavi de diabet zaharat.
 
Sumele aferente medicinii de familie pentru serviciile raportate în aceasta perioada sunt de 5.580.908,5 lei, iar pentru furnizorii de servicii medicale paraclinice sunt de 11.583.981,5 lei.

La CAS Suceava au fost returnate pâna acum 56.754 taloane, 3.242 taloane fiind  înaintate persoanelor care le-au solicitat.

Pe de alta parte, trebuie precizat ca aproape jumatate din populatia României nu s-a prezentat la medicul de familie în cadrul programului national de evaluare a starii de sanatate, de aceea, Ministerul Sanatatii a luat masuri speciale de implicare a primarilor, preotilor, asistentilor comunitari si sociali în redistribuirea taloanelor securizate si trimiterea oamenilor la medicul de familie.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat ca, potrivit unui protocol încheiat cu biserica, la fiecare slujba sau întâlnire cu enoriasii, preotii vor predica beneficiile prezentarii la medic, preventiv.

Oficial, programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei a durat de la 1 iulie 2007 la 30 iunie 2008, dar va continua pâna la sfârsitul anului în curs.

 


Intră acum și în grupul de