Temperatura resimțită joi dimineața la Suceava:-27 de grade Celsius. La Rădăuți -26 grade Celsius și -19 grade Celsius la Poiana Stampei. Codul portocaliu de ger a fost prelungit până vineri seara


Intră acum și în grupul de

Temperatura resimțită joi dimineața la ora 7:00 în județul Suceava era de la -27 de grade Celsius la Suceava, la -26  grade Celsius la Rădăuți și -19  grade Celsius la Poiana Stampei.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, la aceeași oră, temperaturile măsurate erau de -17 grade Celsius la Suceava și de -16 grade la Poiana Stampei și tot -16 grade la Rădăuți.

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit, până vineri seara la ora 20 codul portocaliu de ger.

Astfel, în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, gerul va fi persistent în cea mai mare parte a intervalului, iar valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.

      Temperaturile maxime se vor situa frecvent între -12 și -6 grade, iar cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, izolat mai coborâte, sub -25 grade.

ANM notează că în cursul nopții de vineri spre sâmbătă (2/3 martie) temperaturi sub pragul de ger (-10 grade) se vor înregistra în Moldova, local în Maramureș, Transilvania, Muntenia și Dobrogea și pe arii restrânse în Oltenia.

          Începând din noaptea de joi spre vineri (1/2 martie) și până duminică (4 martie) vor fi intervale cu precipitații în majoritatea regiunilor, dar mai ales în sud-vestul și sudul țării. La început va ninge, apoi, trecător, vor fi precipitații mixte și se va forma polei.

Autoritățile sucevene sunt în alertă în perioada de cod portocaliu de ger, iar patrule ale ISU și Inspectoratului Județean de Jandarmi urmează să identifice persoanele fără adăpost și să le transporte în locații în care vor fi în siguranță.

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne recomandă cetățenilor să evite petrecerea unui timp îndelungat la temperaturi scăzute, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diverse afecțiuni, să poarte îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate, iar orice situație de risc să fie sesizată la numărul unic de urgență 112.

Celor care pornesc la drum li se recomandă să aibă autoturismele echipate de iarnă, să se deplaseze cu viteză redusă, să păstreze distanța de siguranță între autovehicule și să folosească frâna de motor. De asemenea, înainte de a porni la drum, se recomandă verificarea funcționării instalației de încălzire, precum și existența unei cantități suficiente de combustibil.

 


Intră acum și în grupul de