Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, a dispus anularea evaluărilor inspectorilor școlari generali, inspectorilor generali adjuncți și a directorilor Caselor Corpului Didactic și demararea cercetării disciplinare. Șeful ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr: E o decizie bună


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, a dispus anularea evaluării realizate asupra activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncți şi directorii caselor corpului didactic, procesul de evaluare urmând să fie reluat după revizuirea metodologiei de evaluare.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale, dat publicităţii miercuri, se precizează că în urma controlului efectuat de către Corpul de Control al Ministrului, în perioada 20-23 februarie, cu tema „Verificarea respectării Metodologiei privind evaluarea activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncţi din inspectoratele şcolare şi directorii caselor corpului didactic’’, s-au constatat “vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar și în evaluarea propriu-zisă”.

Sursa citată precizează că în urma verificării efectuate de Corpul de Control al ministrului s-au depistat nereguli care au dus la vicierea procesului de evaluare, respectiv au fost folosite formulare de evaluare care nu se regăsesc în ordinul de ministru ce reglementează procesul de evaluare (OMEN nr. 4315/2014),  iar din formularele utilizate în procesul de evaluare lipsește rubrica de autoevaluare.

 

Totodată, Corpul de Control al ministrului a mai constatat că totalul punctajului de pe unele fișe de evaluare a fost calculat greșit, astfel încât calificativele acordate au fost eronate, persoana evaluată obținând un calificativ mai bun sau mai slab decât cel corect, iar în baza acestor calificative, persoanele evaluate sunt menținute sau nu în funcția de conducere.

 

Conform comunicatului MEN,   în alte cazuri, s-a ajuns la situații aberante în care punctajul acordat depășește punctajul maxim de 100 de puncte.

În privinţa evaluării  directorilor Caselor Corpului Didactic s-a constatat că aceasta nu a fost realizată în fapt de către Comisia unică de evaluare, asumându-se rezultatele unei evaluări anterioare.

 

În comunicatul de presă al MEN se precizează că ministrul Educaţiei Naţionale a dispus “anularea evaluării realizate asupra activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncți şi directorii caselor corpului didactic, reluarea procesului de evaluare, după revizuirea metodologiei de evaluare şi efectuarea de cercetări asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare, în vederea stabilirii răspunderii disciplinare a persoanelor care se vor dovedi vinovate”.

“Inspectorii generali, inspectorii generali adjuncți și directorii Caselor Corpului Didactic sunt evaluați anual conform prevederilor Legii Educației Naționale nr.1/2011. În temeiul acestor evaluări privind activitatea managerială se acordă calificative pe baza cărora se decide menținerea, monitorizarea sau încetarea contractului de management”, se mai precizează în comunicatul MEN.

De menţionat este că inspectorii şcolari generali adjuncţi ai ISJ Suceava, Gabriela Scutaru şi Cristian Cuciureanu au obţinut calificativul “foarte bine” în urma evaluării activităţii din anul şcolar 2016-2017, în timp ce inspectorul şcolar general al judeţului, Gheorghe Lazăr, a obţinut calificativul “nesatisfăcător”.

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, consideră că decizia ministrului Educaţiei Naţionale este una corectă”

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina că decizia ministrului Educaţiei Naţionale privind anularea evaluării realizate asupra activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncți şi directorii caselor corpului didactic este una “corectă”.

„Se va face o reevaluare şi probabil una corectă”, a spus Lazăr.

El a menţionat că în urma evaluării activităţii manageriale din anul şcolar 2016-2017 a obţinut calificativul „nesatisfăcător” şi că fost nemulţumit de acest calificativ, pe care l-a şi contestat.

“Mi se părea firesc să contest acest calificativ în condiţiile în care anul şcolar trecut a fost un an şcolar foarte bun pentru noi, cu rezultate foarte bune în toate domeniile. Nu văd motivul pentru care să iau calificativul nesatisfăcător”, a explicat Lazăr adăugând că ceilalţi doi inspectori şcolari generali adjuncţi au primit calificativul “foarte bine” şi tocmai de aceea i s-a părut în neregulă ca să primească acest calificativ, mai ales că el coordonează echipa de conducere a ISJ Suceava.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de