350 de clase pregătitoare propuse în planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2018-2019 în judeţul Suceava. În prima etapă, completarea și depunere a cererilor de înscriere a copiilor în învățământul primar se desfăşoară între 8 și 26 martie.

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, profesorul Gheorghe Lazăr, a declarat, vineri, pentru NewsBucovina, că pentru anul şcolar 2018-2019 sunt propuse 350 de clase pregătitoare în unităţile de învăţământ preuniversitar sucevene, cu 7112 locuri.

Lazăr a spus că din cele 350 de clase pregătitoare propuse în planul de şcolarizare pentru anul şcolar viitor, 337 de clase sunt pentru învăţământul preuniversitar de masă, alte 6 clase vor fi în învăţământul special, iar 7 clase în învăţământul particular.

De precizat este că pentru anul şcolar curent au fost propuse tot 350 de clase pregătitoare.

Evaluarea psihosomatică a copiilor în vederea înscrierii lor în clasa pregătitoare se va desfăşura în opt centre din judeţul Suceava, în perioada 1-23 martie

Directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava, profesor Maria Pavelescu, a anunţat că evaluarea psihosomatică în vederea înscrierii copiilor în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2018 – 2019 se va desfăşura în perioada 1-23 martie 2018 în opt centre de evaluare din judeţul Suceava.

Pavelescu a precizat într-un comunicat de presă că evaluarea psihosomatică a preşcolarilor se va  realiza în prezenţa părintelui / tutorelui legal care îl însoţeşte, iar cererile prin care părinţii solicită evaluarea psihosomatică vor fi furnizate de către psihologii examinatori şi vor fi completate în ziua evaluării.

Ea a spus că rezultatul evaluarii dezvoltării psihosomatice va fi comunicat în scris în ziua evaluării, prin eliberarea unei recomandări, iar programările în vederea evaluării, se fac telefonic, la responsabilul de centru/ zonă, de luni până vineri, între orele 10 – 17.

Părinţii sau tutorii care însoţesc copiii la evaluarea psihosomatică trebuie să prezinte o copie după certificatul de naştere şi o adeverinţă de la medicul de familie cu specificaţia ,,clinic sănătos” sau ,,apt pentru şcoală”.

Centrele de evaluare psihosomatică din judeţul Suceava sunt organizate pentru zona Suceava la Liceul cu Program Sportiv şi la GPP “Prichindel”, pentru zona Rădăuţi la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu”, pentru zona Fălticeni la  Școala Gimnazială  “Ioan Ciurea”, pentru zona Gura Humorului la Şcoala Gimnazială “Petru Comarnescu”, pentru zona Câmpulung Moldovenesc la Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă”, pentru zona Vatra Dornei la Liceul Teoretic “Ion Luca”, iar pentru zona Vicovu de Sus la Liceul Tehnologic “Ion Nistor”.

Metodologia şi calendarul de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2018-2019, aprobate prin ordinul ministrului Educaţiei Naţionale

Metodologia şi calendarul de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2018-2019 au fost aprobate printr-un ordin al ministrului Educaţiei Naţionale, iar în prima etapă, completarea și depunere a cererilor de înscriere a copiilor în învățământul primar urmează să se defăşoare în perioada 8 și 26 martie.

Potrivit unui comunicat de presă al MEN, în clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2018, inclusiv, iar la solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018, inclusiv, pot fi înscriși dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Sursa citată precizează că evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) în perioada 1 – 23 martie 2018.

Conform calendarului, prima fază a procesului de completare și depunere a cererilor de înscriere a copiilor în învățământul primar este prevăzută să se desfășoare între 8 și 26 martie și va fi urmată de o a doua etapă, programată între 12 și 18 aprilie.

“Aceasta este rezervată părinților copiilor care nu au fost înscriși în prima etapă sau care nu au participat la această etapă, cererile fiind completate din nou, în funcție de locurile disponibile. Afișarea în fiecare unitate de învățământ a circumscripțiilor școlare, a planului de școlarizare propus și a numărului de clase pregătitoare se realizează în data de 1 martie”, se arată în comunicatul MEN.

În comunicat se mai precizează că cererea-tip se poate completa online sau la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului, în interiorul perioadelor din calendarul aprobat de Ministerul Educației, iar validarea cererii-tip este obligatorie și se realizează în unitatea de învățământ la care părintele dorește înscrierea, în prezența părintelui și a cel puțin unuia dintre membrii comisiei, zilnic, între orele 8 – 18:00 (luni-vineri).

Ziua Porţilor Deschise va fi organizată de fiecare unitate de învăţământ în care se organizează clasă pregătitoare într-una din zilele intervalului 1-12 martie, iar părinţii şi copiii vor avea posibilitatea de a vizita spaţiile școlare şi vor putea discuta cu cadrele didactice ale şcolii.

“Fiecare locuinţă este arondată unei unităţi de învăţământ din proximitate – şcoala de circumscripţie. Inspectoratele şcolare judeţene, respectiv Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti au responsabilitatea organizării sau, după caz, a reorganizării circumscripţiilor. Nu în ultimul rând, inspectoratele şcolare vor soluţiona orice situaţie legată de înscrierea în învăţământul primar, în interesul educaţional al elevului şi în limitele legii”, se menţionează în documentul citat.

 

Totodată, inspectoratele şcolare şi şcolile au obligaţia de a asigura permanent, corect şi cât mai rapid informarea şi consilierea părinţilor pe tema prevederilor legii şi ale metodologiei.

“Circumscripţiile şcolare, planul de şcolarizare, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, perioada de desfăşurare a evaluării dezvoltării psihosomatice, precum şi adresele unităţilor/instituţiilor la care se desfăşoară evaluarea psihosomatică vor fi afişate pe site-urile inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, precum şi ale unităţilor de învăţământ (dacă există)”, se mai precizează în comunicatul MEN.

De menţionat este că învăţământul primar este obligatoriu și cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV, iar  numărul de locuri alocate, prin cifra de şcolarizare,  pentru clasa pregătitoare în învăţământul de stat este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar.

(Liliana Bujdei)

 

loading...