Castigatorii competitiei fotografice “Diversitate pe strada mea”


Intră acum și în grupul de

Comisarul European pentru Educatie, Formare, Cultura si Tineret, Jan Figel, a anuntat joi câstigatorii competitiei fotografice “Diversitate pe strada mea” ,în cadrul ceremoniei de premiere de la Bruxelles.
Juriul format din Radu Mihaileanu (regizor si scenarist francez de origine româna), Jay Ullal (foto-jurnalist de origine indiana de la revista germana “Stern”), Charles Freger (fotograf francez), Zsuzsanna Ardó (scriitoare si fotografa de origine ungara din Marea Britanie), Ahmet Pola (fotograf danezo-turc) si Arja Hyytiainen (fotografa liber profesionista de origine finlandeza care traieste la Paris si Berlin) a desemnat trei câstigatori.

 Astfel, premiul întâi i-a revenit lui Joseph Smith din Malta pentru fotografia „Village cobbler” (o multitudine de pantofi, ornamente relegioase si afise cu Elvis formeaza peisajul unui atelier de cizmarie, un loc unde se reunesc adesea localnicii).

 Premiul doi a fost câstigat de Nikolaj Lund din Danemarca pentru fotografia „Open Minds” (fotografia reda îmbratisarea calda a trei fete la finalul conversatiei lor. Nikolaj Lund descrie acest ritual ca fiind dialog intercultural în actiune).

 Premiul trei îi revine lui Jerome Clair din Franta pentru fotografia “Isolated from the game” (Jerome Clair a fotografiat un joc argentinian ce se desfasura într-un bar într-o atmosfera plina de spanioli si venezueleni. Aceasta poza este un mix de origini si contraste).
 Publicul a ales si el un câstigator în persoana lui Simon Vansteenwinckel din Belgia pentru fotografia “Fairy Tales 1” (Simon îsi explica propria inspiratie pentru fotografie: “Am gasit patru fetite care se jucau în strada sotron. Parintii Anei, Clarei, Mariei si a lui Fatou sunt metisi”).
 Criteriile de evaluare folosite de juriul competitiei au fost: interpretarea si descrierea subiectului “Dialog Intercultural”, creativitatea si originalitatea exprimarii, compozitia fotografica si claritatea mesajului; capacitatea imaginii(lor) de a genera interesul si de a place în mod universal, dar si capacitatea de a capta atentia privitorului.
 
În contextul Anului European al Dialogului Intercultural 2008, Comsia Europeana a lansat initiativa fotografica “Divesitate pe strada mea”. Competitia a fost deschisa participarii tuturor celor 27 de State Membre ale UE.
Uniunea Europeana si-a propus, prin aceasta initiativa, sa provoace europenii sa îsi exprime viziunea lor asupra dialogului intercultural si sa o împartaseasca lumii. Data limita de înscriere în competitie a fost 30 iunie 2008, iar fotografiile au fost trimise organizatorilor prin portalul special dedicat concursului: www.street-cultures.eu.
 
 


Intră acum și în grupul de