„Roadele” protestului fermierilor se vor vedea anul viitor


Intră acum și în grupul de

Protestul fermierilor de la începutul lunii septembrie nu a ramas fara ecou. Pe data de 3 septembrie, aproximativ 100 de fermieri suceveni însotiti de 30 de utilaje agricole- tractoare cu semanatori, grape si alte utilaje folosite în agricultura au protestat în fata Prefecturii Suceava si au marsaluit pe artera principala a municipiului resedinta.

Doru Gurau, presedintele Asociatiei Fermierilor Crescatori de Vaci de Lapte Bucovina Suceava, organizatorul protestului la nivel local, preciza ca principala revendicare era aceea ca toti producatorii agricoli sa beneficieze de o reducere de 50% la pretul motorinei, fata de costul de la pompa. De asemenea, fermierii erau foarte nemultumiti de valoarea subventiilor pe care le încaseaza de la stat, ei sustinând ca primesc doar 8% din valoarea ajutoarelor pe care le iau fermierii din celelalte tari ale Uniunii Europene.

Din partea Guvernului vine o veste buna pentru acestia. Fermierii ar putea sa beneficieze de anul viitor de o noua reducere a accizei la motorina folosita în agricultura, de la 80,97 euro la 21 de euro la 1.000 de litri, Ministerul Economiei si Finantelor urmând sa elaboreze procedura de implementare a sprijinului.

„Am propus un memorandum, care a fost semnat si de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, iar Ministerul Economiei, sprijinit de Ministerul Agriculturii, va trebui ca pâna la sfârsitul anului sa pregateasca cadrul pentru ca, începând din 2009, sa se poata aplica acciza redusa de 21 de euro pentru 1.000 de litri, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. Printre masurile adoptate în ultima sedinta de Guvern, privind sprijinirea producatorilor agricoli, se numara suplimentarea fondurilor alocate pentru subventionarea motorinei cu un leu pe litru.

„A fost aprobata o hotarâre de Guvern pentru suplimentarea bugetului alocat pentru subventionarea cu un leu pe litru, pentru ca în urma solicitarilor din teritoriu am observat ca acestea sunt mai mari decât cantitatea alocata. Am majorat pentru a putea raspunde solicitarilor, iar negocierile ne permit aceasta marja de 20%”, a mai spus Dacian Ciolos.

În prezent, fermierii primesc o subventie de un leu pe litru pentru motorina folosita la lucrarile agricole de toamna si platesc o acciza redusa, de 80,97 euro la 1.000 litri. 


Intră acum și în grupul de