Acasă Actualitate Prezidiul Academiei Române va fi prezent la Suceava în 28 noiembrie, de...

Prezidiul Academiei Române va fi prezent la Suceava în 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei. Flutur: Trebuie să fim activi și să vorbim cu glas tare despre rolul pe care l-a avut și Bucovina în unirea cu România


Intră acum și în grupul de

Academicianul Răzvan Theodorescu a anunțat, vineri, la Suceava, că a propus ca Prezidiul Academiei Române să participe, în 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, la Suceava, la acțiunile de celebrare a Unirii Bucovinei cu Țara.

Theodorescu a spus în cadrul unei manifestări organizate la Muzeul de Istorie din Suceava de vernisare a expoziției „Comorile Peleșului” că în cadrul Academiei Române s-a discutat despre acțiunile care vor fi făcute cu ocazia Anului Centenar și că s-a decis ca în 27 martie, la împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Țara să fie prezent Prezidiul Academiei Române la Chișinău și apoi, a doua zi, la Iași.

„Vom face un adevărat desant în 27 martie la Chișinău și a doua zi la Iași și vom reface ceea ceea ce s-a întâmplat cândva”, a spus Theodorescu.

El a arătat că a propus o acțiune similară și la Suceava.

„Am întrebat ce vom face cu cealaltă unire,cu momentul Bucovina, în toamnă. Am propus tot eu ca, cu acel prilej, același Prezidiu al Academiei să vină la Suceava, iar colegii noștri, câțiva membri ai Academiei de la Cernăuți au spus că putem să venim cu două autobuze pline cu intelectuali de la Cernăuți la Suceava”, a spus Theodorescu.



Prezent la această acțiune, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că Suceava este zona unde, în acest an centenar, se întâmplă ceva și a amintit de expozițiile care se organizează și care au plecat deja, cum este expoziția „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie” care a fost deja inaugurată la Iași, va fi prezentată apoi la București, Bistrița și de 1 decembrie la Alba Iulia, dar că și la Suceava sunt primite noi expoziții ce întegesc paleta „pentru ochi și pentru suflet”.

„Avem foarte multe evenimente în Anul Centenar. Am avut onoarea să prezint Programul Centenar la Palatul Cotroceni. În 27 martie, de ziua unirii Basarabiei cu Țara, deschidem simultan expoziții la Chișinău, Suceava și Alba Iulia. Dorim să punctăm și să subliniem tot timpul că Bucovina este una dintre provinciile care s-a unit necondiționat cu Țara și în acest an trebuie să fim activi și să vorbim cu glas tare despre rolul pe care l-a avut și Bucovina în unirea cu România”, a spus Flutur.

Președintele CJ Suceava i-a oferit academicianului Răzvan Theodorescu insigna „Bucovina-100” pe care i-a și prins-o pe reverul sacoului. (T.B.)


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version