Flutur, de la Bruxelles, de la ceremonia de premiere a destinațiilor europene de excelență: Comisia Europeană va promova turismul de pelerinaj și monumentele care sunt mai puțin cunoscute

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care participă, joi seara, la Bruxelles, împreună cu viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, la ceremonia de premiere a destinațiilor europene de excelență, a declarat că în acest an Comisia Europeană va promova turismul de pelerinaj, dar și monumentele care sunt mai puțin cunoscute.

 

El a spus că anul 2018 este anul european al patrimoniului cultural, iar Comisia Europeană și-a propus să înființeze o platformă pentru promovarea turismului și a pelerinajelor în lume.

Această platformă de promovare va avea în vedere „comori culturale” care sunt mai puțin cunoscute, în special castele, mănăstiri sau elemente ale culturii medievale, iar obiectivele acțiunii sunt de conservare, de punere în valoare și de a fi vizitate.

Înainte de începerea cermoniei de premiere, președintele Gheorghe Flutur s-a întâlnit cu delegația din Finlanda care a câștigat premiul de excelență și a discutat pe tema colaborării în ceea ce privește meșteșugurile tradiționale și acțiuni specifice minorităților.

Gheorghe Flutur a primit trofeul EDEN 2017 Winner (locul I),  pentru proiectul depus de Consiliul Județean Suceava prin structura sa de turism, CNIPT, prin care Suceava a fost desemnată Destinație Europeană de Excelență pentru turismul cultural tangibil.

Municipiul Suceava a fost prezentat ca orașul care are 84 de monumente istorice.

Proiectul EDEN „Destinații Europene de Excelență” a fost lansat în anul 2006, de Comisia Europeană, având ca obiective creșterea vizibilității destinațiilor, creșterea conștientizării asupra diversității şi calității ofertei turistice europene, reducerea sezonalităţii, dezvoltarea turismului durabil precum și crearea unei rețele între destinații (Rețeaua EDEN).

Desemnarea Destinațiilor Europene de Excelență s-a făcut prin concursuri organizate de autoritățile naționale de turism din fiecare țară participantă la proiect, conform temei stabilite în cadrul Comitetului Consultativ pentru Turism, întrunit la nivel european, destinațiile desemnate însemnând winner (locul I) şi runners-up (cele clasate pe locurile 2-5).

 

Ca urmare a participării la concurs, beneficiile din partea autorității organizatoare (în România, Ministerul Turismului) au fost premierea primelor cinci destinații prin acordarea de diplome, cu ocazia ediției de toamnă a Târgului de Turism al României, de la Romexpo – București și oferirea unui spațiu de prezentare în standul  autorității de turism și includerea primelor cinci destinații în rețeaua națională EDEN, dar și mediatizarea pe site-ul ministerului și în mass – media.

Totodată, beneficiile din partea Comisiei Europene reprezintă premierea destinației clasificate pe locul I, în cadrul unei festivități organizate la nivel european și  oferirea de spațiu de prezentare la stand, realizarea unei prezentări pentru destinația clasificată pe locul I, pagină special dedicată destinației clasificate pe locul I, pe un site-uri .eu, mediatizare în materiale informative ale instituțiilor europene, dar și acces la Rețeaua EDEN şi la Asociația Rețelei EDEN.(T.B.)

loading...